Skärpta råd införs i Sörmland

I dag införs lokala allmänna råd i Sörmland. Anledningen till de skarpa råden är den kraftigt ökande smittspridningen av covid-19 i samhället.

Region Sörmland skriver i ett pressmeddelande att beslutet är fattat av Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Sörmland och gäller till den 26/11 men kan förlängas.

– Läget är allvarligt och jag är mycket oroad över utvecklingen. Det är upp till alla som bor och vistas i Sörmland att ta till sig av de skärpta råden för att minska smittspridningen, skydda personer som löper risk att bli allvarligt sjuka och samtidigt värna vården och den belastning som vi ser ökar även där, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland i ett pressmeddelande..

De allmänna råd som införs är dessa:

•Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

•Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

•Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

•Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Smittskyddsläkaren säger att man bara ska vara fysiskt nära de man bor med och de man träffar på arbetet.

– Detta gäller hela dygnet. Det här är enda sättet att effektivt och snabbt bryta de smittkedjor som skapar den supersnabba smittspridningen och ökningen av svårt sjuka. Observera välj ordet ”ska” även om det står ”bör” i råden, säger Signar Mäkitalo.