Leif Jansson vid den 180 meter långa granhäcken i Vadsbro som dör efter grävarbetet. Foto: Karina Frölund
Foto: Karina Frölund

Granhäcken förstörd av fibergrävningen

För två år sedan grävde IP Onlys underleverantörer ner en fiberkabel utanför Svenhem gård i Vadsbro utanför Flen. Efter det började deras 180 meter långa granhäck dö.

– De har grävt av och skadat rötterna på häcken. De har grävt alldeles för nära, säger Leif Jansson på Svenhem gård i Vadsbro.

Häcken längs vägen har stått sedan 40-talet. Den fungerar som skydd för vind, insyn och buller. Häcken ramar in trädgården och den 100 år gamla prästgården som de bor i.

– Jag är så ledsen, det ser ut som om vi inte tar hand om häcken­. Vi sa till att vi ville vara med när de grävde, men det var inget de brydde sig om, säger Leif Jansson.

Han har mailat in en skade­anmälan till IP-Only, skickat in en blankett och ringt flera gånger. Leif Jansson säger att de vill ha en ny häck som ersätter den som håller på att dö.

– Enbart granplantor till 180 meter med höjd på en och en halv till två meter kostar 350 000 kronor. Sedan ska den nuvarande häck grävas bort och den nya planteras. Han tror det kommer att kosta drygt en halv miljon.

Efter många påstötningar kom IP Only och tittade på häcken

i slutet av sommaren.

– Vi talade om att vi ville ha en ny häck. Efter det har det inte hänt något och vi har inte hört något heller.

– Jag ångrar att vi sa ja till fiberdragningen. Även om vi skulle få en ny häck kommer inte jag att uppleva den lika fin.

Niclas Karnhill, presschef på IP-Only säger att företaget fått sitt grävtillstånd från Trafikverket som förvaltar marken, och anser att det är Trafikverket som ska svara.

– Men det är beklagligt att markägare är missnöjda, så oavsett kommer vi att titta närmare på ärendet och kontakta entreprenören för att få ytterligare redo­görelse, säger han. 

Kommer IP-Only att ersätta deras granhäck?

– Den eventuella ersättningen kommer vi att ta upp med Trafik­verket. Men grunden är att vi utgått efter grävstillståndet, vilket­ är praxis i fiberutbyggnaden oavsett vilket företag som gräver, säger­ Niclas Karnhill.