Ensamheten har varit tung för många äldre

I skrivande stund är det fem län/regioner som infört nya särskilda restriktioner ang covid-19 för att minska smittspridningen som tagit fart igen.
Det är tungt att gå in i en senhöst/vinter med fortsatta restriktioner. Är det något som annars lyfter de mörka månaderna så är det just att ses och umgås med sina nära och kära, vänner och bekanta.
Är den svenska modellen den rätta? Jag vet fortfarande inte svaret på den frågan. Jag tror det, men den som lever får se. Och det är just det – det är inte över än. Även om vi är hur less som helst på dessa begränsningar, även om vi längtar oss blå efter att få tillbaka livet som det var, så måste vi hålla i och hålla ut. För att vi månar varandra och får inte riskera andras hälsa. Så enkelt är och ska det vara.

Hur ska vi då orka? Fortsätt ta det säkra före det osäkra. Vid minsta lilla misstanke – stanna hemma! Var rädd om de du har omkring dig. Låt oss hoppas att denna nya ”våg” går att begränsa så att vi kan ses i våra närmaste kretsar till jul och nyår. Om inte, fortsätt ändå håll i håll ut.Oavsett om du är orolig eller inte för någon i din närhet eller vänskapskrets, ring dina vänner och bekanta, hör av dig, använd sociala medier såsom messenger och facebook, ring gruppsamtal osv. Det är viktigt att vi håller avstånd, stannar hemma när det går, tvättar händerna, undviker kramar och sociala umgängen, även om du har antikroppar kan du vara smittbärare, men det finns andra vägar att visa att vi bryr oss om varandra och med vilka vi kan checka av varandra. Använd dem.

För alternativen är inte roliga. Ensamheten har varit tung för många, särskilt äldre som fått ta ett stort ansvar i isolering och med det utanförskap. Även om det är skönt till en början att jobba hemifrån blir det inte så roligt när det blir vardag och vi börjar sakna de där kafferasterna, kollegorna, de fysiska mötena, luncherna.
De psykiska ohälsotalen stiger, stressen över att vara friställd, oron över om jobbet eller det egna företaget kommer finnas kvar genom det hela ökar, våld i nära relation har även det stigit. Företagare riskerar gå omkull pga uteblivna ordrar, besöksnäringen tappar bokningar och besökare, vår sjukvård och vård/omsorg riskerar personalbrist om sjuktalen ökar samtidigt som belastningen på deras verksamheter ökar. Det kommer fortsatt behövas stöd och insatser från staten, kommunerna och regionerna behöver se över på vilka sätt de kan stötta och leverera.

Hösten är en härlig tid, färgerna, den svala luften, tiden då vi kan kura ihop oss i fåtöljen med tända ljus, en kopp te och en bra bok. Återhämtningen och vilan behövs. Känner du dig ensam, ledsen, behöver du hjälp att göra ärenden, handla osv – ring någon och be om hjälp. Känner du dig glad och tillfreds – ring någon och hjälp den känna samma lika. Det är nu vi visar vad vi går för och vad ordet Tillsammans faktiskt betyder.