Juryn, Tom Sandkvist och Joanna Nordin, Sörmlands museum och konstnären Charlotta Alberts på cykel. Foto: Privat
Charlotta Alberts - en av de antagna konstnärerna Foto: Privat

Glädjebeskedet till konstnärer som antagits till årets salong

Bland 600 verk av 213 konstnärer har 117 verk valts ut till Sörmlandssalongen som invigs på Sörmlands museum i november. – Jag är förstås jätteglad att jag har kommit med, säger konstnären Charlotta Alberts som har fått två verk antagna.

Alla verken som har skickats in till Sörmlandssalongen har granskats av en jury bestående av författaren och konstvetaren Tom Sandqvist, curator Joanna Nordin på Sörmlands Museum och Christina Olivecrona som representant för Konstnärernas Riksorganisation KRO. De har gått igenom samtliga konsverk utan att veta vem eller vilka som ligger bakom verken.

När resultatet nu är klart visar det sig att det kommer att finnas en stor blandning av målning, broderi, skulptur, linoleumsnitt, skulpturstickning, fotografi, collage, grafik och stengods, på årets salong som invigs på Sörmlands museum den 7 november.

Trots att Charlotta Alberts är en relativt etalblerad konstnär, med stora oljemålningar, är hon debutant i det här sammanhanget.

– Jag har bott många år i Sörmland och trtos att Sörmlandssalongen är etablerad och har pågått länge har jag inte skickat in några bidrag tidigare, man måste ju ha något av kvalitet att visa, säger hon ödmjukt.

Charlotta Alberts kommer att delta i Sörmlandssalongen med två gigantiska oljeverk som vardera mäter 210 x 140 cm.

– Det ska bli intressant att få se mina verk, som jag jobbat så länge med i min ateljé, i en helt annan publik och offentlig miljö, säger Charlotta.

Samtliga utställda verk kommer efter det att salongen har avslutats att vara till salu.