På lördag och söndag visas föreställningen "Häxan & Lejonet" på Koordinaten i Oxelösund. Foto: Ali Omar Afrah
Narnia är en värld med konstiga varelser.
Fredrik Pettersson är professor ena stunden och troll nästa.

Fantasymusikal på Koordinaten

Det har varit en lång repetitionstid innan det nu äntligen är dags för premiär. Musikalen "Häxan och Lejonet" visas på Koordinaten i Oxelösund. Ensemblen, som är mellan 10 och 50 år, började repetera hösten 2019.

Då var premiären planerad till april i år, men corona kom emellan.

– Vi fortsatte repetera. Vi var några som träffades och andra var med via ett digitalt program, säger Kulturpedagog Dick Lundberg på Koordinaten.

Han är regissör, skådespelare och allt i allo på Koordinaten-teater och säger att de kommer att fortsätta använda digitala program.

– Är någon det minsta sjuk kan man ju inte vara på plats, men man kan delta digitalt. Är man inte så sjuk kan man ändå se de andra på scen och vara med och säga sina repliker, så repetitionerna fungerar ändå, säger han.

Mira, Elisa och Lee ser fram emot premiären.

– Äntligen, det ska bli kul, men det är också nervöst, säger Mira.

Hon spelar lejonet Aslan och blir knivhuggen av häxan. Under tiden mullrar åskan dramatiskt.

Älskar fantasy

– Det är en bra, sagolik och rolig fantasyhistoria, säger Elicia. Hon spelar en av de fyra syskonen som hamnar i Narnia.

Häxan & Lejonet har ett manus skrivet från en känd fantasybok från 1950. Bokserien handlar om det fiktiva landet Narnia.

– Jag har satt upp den föreställningen förut och jag älskar fantasy. Att flytta våra vanliga problem till en annan värld ger oss möjlighet att se saker och ting i ett annat ljus, säger Dick Lundberg

I föreställningen Häxan & Lejonet evakueras de fyra syskonen Pevensie på grund av andra världskriget och hamnar hos en gammal professor i hans hus ute på landet.

Kör som sjunger

Det yngsta syskonet, Lucy, upptäcker ett förtrollat skåp i ett av rummen i det gamla huset. En ny värld öppnas och de fyra dras in i ett magiskt äventyr.

– Dels är det den klassiska sagans innehåll med strider mellan gott och ont, men också familjekonflikter och vänskap, säger Dick Lundberg.

Det är en musikal. Många av skådespelarna sjunger i föreställningen, men de har också förstärkning av körledare Inga Rausgård och S:ta Katarinakören.

– De har repat in sångerna för sig och vi har repeterat här. Men innan premiären ska vi repetera tillsammans, säger Dick Lundberg.

Krissi Ekman sitter redo med pärmen framför sig och sufflerar skådespelarna.

– Nu är de lite nervösa, men de skärper sig till premiären, säger hon övertygat.

Som i alla lokala amatörteateruppsättningar gör många flera saker i samma föreställning. Krissi Ekman som fixat rekvisita är regiassistent. Fredrik Pettersson står på scen som tankspridd professor eller aggressivt troll men har också snickrat rekvisita.