Karl-Ivan Gustafsson, Viola Fursjö och Siv Pettersson tycker alla att det är bra att besöksförbudet tas bort. Nu längtar de efter att träffa anhöriga. Foto: Anna Mi Skoog
Personalen är också glad för de äldres skull. Foto: Anna Mi Skoog

Glädje över hävt besöksförbud

I dag hävs besöksförbuden på äldreboenden. Men rutinerna för hur besöken nu ska ske varierar i olika kommuner.

I Flen har man valt att invänta myndigheternas rekommendationer och kommer att följa dessa.

I Katrineholm och Gnesta kommer man, åtminstone inledningsvis, bara att tillåta förbokade besök, för att kunna genomföra dem på ett säkert sätt, ur smittskyddssynpunkt.

– Vi vill göra en försiktig öppning, inte gå tillbaka till normalläge, säger Geza Simon, kommunikationschef på Katrineholms kommun.

Krävs olika lösningar

Just nu slipar man på de sista detaljerna.

– Man kan inte ha en enhetlig rutin eftersom alla äldreboenden ser olika ut. Det krävs individuella rutiner. Det tar lite extra tid, säger han.

I Gnesta kommer besöken att ske i särskilt anpassade rum med plexiglasskiva. Och det är besök utan närkontakt som gäller.

Bygger på ansvar

I Eskilstuna väljer man en linje med mindre regler. Men även här är önskemålet att anhöriga tar kontakt med boendet innan man kommer.  

– Man får komma överens på respektive ställe, utifrån hur den enskilde vill ha det, säger Johan Lindström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Det krävs förstås också att besökare är symptomfria.

– Det här bygger på att alla parter tar sitt eget ansvar och är så kloka man kan i den här situationen, säger han.

På Slottsängen i Flen är det efterlängtat att besöksförbudet nu tas bort.

– Det är bra, tycker Viola Fursjö, som bott här sedan i mars. Hon har barn, barnbarn och barnbarnsbarn som hon längtar efter att få träffa igen.

Längtan efter anhöriga

Karl-Ivan Gustafsson, som bor här tillsammans med sin hustru, är också positiv till förändringen.

Siv Pettersson har under pandemin bara kunnat prata med sina närstående över balkongräcket till sitt rum.

– Det har varit hopplöst, säger Siv, som också saknat musikunderhållning och andra aktiviteter som också tagit paus under pandemin.

– Jag har saknat det mycket, säger hon.  

Även personalen känner glädje över att besökarna nu får komma tillbaka.  

– Det är kul för de gamla såklart, som får träffa sina anhöriga igen, säger Ida Fält, undersköterska.  

Finns även en oro

Öppnandet sker dock inte utan oro. Region Sörmland noterar just nu en ökning av smittspridningen i länet, och i Katrineholm hade man härom veckan återigen fått in smitta inom hemtjänsten.

– Det påverkar ju försiktigheten, säger Geza Simon.

Även Johan Lindström känner en viss oro, kopplad till den ökade smittspridningen.

– Jag tror att alla delar bilden av att en öppning är nödvändig. Men risken är att öppnandet sammanfaller med en ökad smittspridning.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Marias ridskola lockar ungar från hela länet

Maria Falck var tio år när hon bestämde sig för att starta ridskola som vuxen.  – Jag var egentligen lite ängslig i stallet och rädd för att rida, men jag ville så gärna vara en del av den världen, säger hon.  I år har hon drivit ponnyridskola i Björkvik i…

Susannes iglo ska locka gäster

I våras blev det tvärnit på Jogersö camping i Oxelösund, som på så många andra ställen. Sedan kom hemester och en ny campingvåg. Nästa steg är vintercamping. När många börjar ledsna på allt som inte går att göra i restriktionernas tid satsar campingen på matupplevelsehelger i egna husbilar och husvagnar.

Ännu inte helt jämställt i de gröna näringarna

Bland unga i de gröna näringarna är det en större andel män som äger både mark och företag. Det framgår av LRF:s rapport om jämställdhet, Ung och lovande.

Digital lokalrevy i Nyköping

– Vi bestämde oss i september för att göra en revy, sedan har vi fått anpassa oss till verkligheten flera gånger, säger Lars Borg, producent för Nyköpings Lokalrevy.

Gnesta har digital fritidsgård

Sedan jul har fritidsgården Chill stängt all fysisk verksamhet. I stället möter de ungdomarna via ett digitalt forum på nätet.