Lyckligt lottade med naturen inpå knuten

Sommaren är kort, brukar det ju heta. Tills synes och höres allra mest från våra barn och ungdomar runt om i landet. Kanske blir det dock ändring på detta denna sommar, en sommar som ser ut att präglas av uteblivna sommarjobb, studentfiranden, utlandssemestrar och mycket, mycket annat.
I mars, när jag tog över ordförandeskapet för CUF Sörmland, fanns det inte en tanke på att jag skulle sitta här, någon kilometer utanför Eskilstuna och skriva dessa ord. Jag såg framför mig en solig dag med plugget på högskolans campus i Stockholm, tentorna färdigskrivna och dagen fri att spendera på Solvallas travbana, för att äntligen kunna se Elitloppet på plats för första gången.
Som vi alla vet så blev det inte riktigt så. Istället åkte jag, precis som tusentals andra studenter och elever på att ha de två sista månadernas undervisning på distans. För vissa, med bra uppkoppling och arbetsmiljö har detta fungerat utmärkt. Både gymnasierna och högskolorna har lyckats med omställningen och lärarna försöker sitt allra yttersta för att planeringen ska gå ihop.
Det finns dock vissa andra, som ofta blir bortglömda i kriser som denna. Det är de ungdomar som inte har denna lugna studiemiljö hemma. De som har mindre väl fungerande familjerelationer, eller de som inte har datorer. De är dessa som också kommer ha det jobbigast efter att rektorerna hållit sina tal och ungdomarna går hem för terminen.
Nåväl, det finns värre öden än att sitta hemma, här där man har gångavstånd till både bibliotek, vänner, sporthallar och gym, även om det sistnämnda inte är fullt lika attraktivt med viruset i luften. Samtidigt får detta en själv att inse hur pass lyckligt lottade vi sörmlandsbor är. En joggingtur på morgonen i denna miljö, med rådjuren vandrandes längs åkrarna, hästarna på bete och med skogens alla ljud och lukter är en upplevelse som inte kan återskapas i Stockholms betongfyllda förorter och så kallade “grönområden”.
I år kommer sommaren för många av oss att föra med sig ledighet, värme och kanske även någon mindre resa inom landets gränser. Vi kommer att sitta på våra verandor med utkik över åkrar och natur, och tycka att situationen trots allt är ganska okej, ganska uthärdligt för de allra flesta. Men vi får inte glömma dem som alltid drabbas hårdast i kristider. Vi får inte glömma hur lång sommaren egentligen är.

William Larsson
Distriktsordförande CUF Södermanland