Allt hände så snabbt! Ena dagen hade vi frigång och nästa dag karantän. Alla vi som var gamla fick inte välja utan vi fick karantän och de unga fick handla åt oss. Vet egentligen inte varför man satte gränsen vid 70, kanske är Trafikverket inblandat för de vill ju så gärna bestämma.
Semesterplaner flög sin kos när världen blev mindre och hemester blev det nya. Det mesta påverkas av den smitta som drar över hela klotet och slår till på olika sätt. Men allt är inte av ondo, eftersom alla inställda och möten på distans ger tid hemma att fixa lite av varje. Min odlingssäsong är mer förberedd än någonsin.Maten har kommit i fokus under veckorna som gått med stängda gränser. Hur klarar sig Sverige egentligen? Vår självförsörjningsgrad är inte särskild hög, jämfört med andra länder. Vi kan svänga ihop en morotskaka, eftersom vi har tillräckligt med morötter, socker, mjöl och ägg inom landets gränser.
Annars ser det inte särskilt bra ut och i jämförelse med 1988 så har självförsörjningsgraden sjunkit för många varor.Fast när man nu tar upp och jämför vad som odlas inom landet är det lätt att tro att det enbart handlar om livsmedel. Även läkemedel kan bli en bristvara. Nu under Corona har vi alla förstått att vi inte har, men borde ha haft våra beredskapslager kvar. De togs bort i samförstånd när det blev osannolikt att ryssen skulle anfalla oss. En gång var det en självklarhet att källare och bodar fylldes på till vintern, men nu tänker vi inte ens tanken. Några kokar fortfarande sylt och saft, men då var det nödvändigt att fylla burkar och flaskor så att det räckte till året därpå.
Kommer vi att ändra vårt beteende när Corona lugnat ner sig, köpa svensk närodlad mat? Har vi alla fått en tankeställare? Det är så enkelt att tycka att vi måste klara oss inom landet, men vem ska fixa det? Har vi nu förstått att vi måste köpa närodlat om det nu ska finnas några odlare kvar när det krisar!Vi har ett gemensamt ansvar. Det som vi kan odla ska vi odla i Sörmland och Sverige. Därför måste villkoren förbättras och odlaren måste kunna få betalt för sin möda. Det är mödan värt att fylla upp vårt svenska skafferi, så att vår kost kan bestå även av annat än morotskaka.
Ingalill Fredriksson (C)