”Fint att vi kan hjälpas åt i tider som dessa”

Det är förändringens tider, inte bara i världen, utan även i CUF. Årsmötesmånaden är förbi, och det har blivit dags för mig, efter tre års ordförandeskap, att lämna över ordförandeklubban till min efterträdare William Larsson.
Det har varit en otroligt kul och utmanande upplevelse att skriva för Sörmlandsbygden. Jag har verkligen uppskattat friheten att skriva om vad jag har tyckt är aktuellt och viktigt att ta med från agendan, och jag hoppas att det har varit kul och intressant för folk att läsa. Det känns tråkigt att lämna över skrivandet, men jag är säker på att William kommer att göra ett bra jobb han med.
Vardagen fortsätter som ovanligt än så länge, studierna tar mycket av min uppmärksamhet, men då min studieort är i lockdown och allt är stängt, så utövar jag social distancing här hemma i Sverige. Det är fantastiskt att det fungerar, att mångt och mycket kan ske digitalt. Min professor i Belgisk politik hänvisar oss till hans Twitterkonto där han uppdaterar om det politiska läget i Belgien, vilket jag tycker är ganska häftigt.
Frågan som nog många ställer sig nu i denna kris är var tog EU vägen i coronakrisen? Vad har hänt med solidariteten? Det är en balansakt att vara i en gemenskap samtidigt som man ska behålla sin suveränitet. Vi såg det i flyktingkrisen och vi ser det nu i pandemins spår. EU som företeelse har inte mandat att styra över medlemsländerna, däremot kan man komma med råd och rekommendationer. I kriser som denna gör EU ändå bra saker, de lättar till exempel på krav vad gäller företagande, att det ska finnas tillgång till mer skyddsutrustning, med mera.
Här i Sörmland har man behövt skicka patienter till andra län då vårdplatser ej har räckt till, vilket också är fallet i många EU-länder, där de som har möjlighet har räckt ut en hjälpande hand till de behövande. Det är fint att vi kan hjälpas åt i tider som dessa, det tror jag att vi alla vinner på i längden. Det ska bli intressant att se vad EUs roll är framöver samt hur det kommer att te sig efter krisen.
Det är förändringens tider, och vi får ta en dag i taget. Det kanske är dags att göra det där som man innan inte tyckte sig ha tid för, eller bara njuta av det fina vädret. Jag kommer fortsätta att läsa Sörmlandsbygden från Bryssel, och jag önskar William all lycka till! Tack!

Louise Hallström (C)