Vad vill du ha ut av köksrenoveringen?

Detta innehåll är en annons.

Det första steget vid ombyggnad av ett kök är att bestämma vad du verkligen vill ha. I likhet med när man är på jakt efter ett nytt hus, hjälper detta dig att begränsa alternativen och bestämma en budget. Gör en budget utifrån dina inkomster och hur mycket som finns på sparkontot.

Det kan kännas som att alternativen för ditt kök är obegränsade, vilket är sant. Men om du inte har en obegränsad budget, måste du välja vad som faktiskt är viktigt för dig. Behöver du mer utrymme för lagring? Vill du ha möjlighet för underhållning? Är snygga och designade möbler det viktigaste för dig och din familj?

Vad lider du av i köket?

Vilka problem ser du i ditt nuvarande kök, är det något du stör dig på eller som gör att arbetet i köket tar för lång tid? Eller kanske är det en bänkskiva som håller på att gå sönder som behöver bytas ut? Fundera ut vad problemen nuläget är – och potentiella risker som kan leda till onödiga reparationskostnader.

Vad behöver du mer av?

Är det något som du behöver mer av i köket? Kanske en större kyl, en större spis eller en ny stor diskmaskin. Alltså – något som du redan har men behöver mer av. Har du fått tillskott till familjen är det vanligt att detta behov uppstår.

Anpassa behov efter storlek

Fundera också på vad du behöver mindre av. Har du ett litet kök och bor ensam kanske inte en fullstor diskmaskin är nödvändigt- man måste anpassa sitt kök efter storlek och behov.

Anlita ett proffs

Vissa delar av köksrenoveringen är väldigt svårt om du inte är ett proffs, dessa delar är då bättre att lägga ut på ett företag. Kvalitetssäkrade proffs kan utföra arbeten fackmannamässigt och säkert så att du kan känna dig trygg. Försök dig inte på renoveringsarbeten där du inte har tillräckligt med kunskap, det ångrar man oftast i längden.

 

Sveagruppen Webb

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Renovering kräver planering

Detta innehåll är en annons.

Renovering kostar – det kommer du aldrig komma ifrån. Men en renovering ökar också värdet på bostaden – förutom det självklara faktum att det är trevligare att bo i ett nytt och fräscht hem. Tänk att du genomför en renovering som visserligen kostar, men du får ett mycket mysigare hem att bo i samt att du tjänar pengar när du senare i livet säljer bostaden? Om man skulle kunna vara säker på detta skulle alla renovera. Vill du renovera för att öka värdet på din bostad – läs då vidare.

Faktorer som avgör om en renovering lönar sig

Det finns självfallet ingen garanti för att en renovering ökar värdet på bostaden. Bostadsmarknaden går som bekant upp och ner. Enligt information från Hemsmart (en portal med information om renovering och tillbyggnad) finns dock några saker eller punkter man kan titta på för att få en uppskattning om det lönar sig att renovera.

Stilen på inredningen i hemmet

Stilen på inredningen är det första. Om du väljer en stil eller en färg som är generell lockar du många potentiella köpare till visningen – vilket ökar chansen för att du får mer betalt. Speciella och säregna färger och mönster kommer inte locka lika många personer vilket riskerar att du inte får lika mycket betalt vid försäljningen.

Hitta material på rea

Vilket material du renoverar i spelar också roll för försäljningspriset. Ofta finns möjlighet att köpa mycket material på rea vilket kan sänka dina kostnader avsevärt. Så länge inte materialet är dåligt eller klassat som mindre hållbart bör det inte påverka försäljningspriset särskilt mycket i en negativ riktning.

Rätt hantverkare

Hantverkaren som utför renoveringen är också ett område där du kan spara pengar. Priset och kvaliteten skiljer sig mycket åt mellan olika bolag. Därför är det rekommenderat att du aldrig väljer första bästa hantverkare utan tar in fler offerter från olika aktörer.

Priset är inte alltid det viktigaste

Var dock försiktig med att direkt välja den billigaste entreprenören. Självklart spelar priset en viktig roll, men kvaliteten i renoveringen är viktigare. Risken finns att du behöver betala ytterligare renoveringar längre fram om jobbet inte utförs korrekt.