Renovering kräver planering

Detta innehåll är en annons.

Renovering kostar – det kommer du aldrig komma ifrån. Men en renovering ökar också värdet på bostaden – förutom det självklara faktum att det är trevligare att bo i ett nytt och fräscht hem. Tänk att du genomför en renovering som visserligen kostar, men du får ett mycket mysigare hem att bo i samt att du tjänar pengar när du senare i livet säljer bostaden? Om man skulle kunna vara säker på detta skulle alla renovera. Vill du renovera för att öka värdet på din bostad – läs då vidare.

Faktorer som avgör om en renovering lönar sig

Det finns självfallet ingen garanti för att en renovering ökar värdet på bostaden. Bostadsmarknaden går som bekant upp och ner. Enligt information från Hemsmart (en portal med information om renovering och tillbyggnad) finns dock några saker eller punkter man kan titta på för att få en uppskattning om det lönar sig att renovera.

Stilen på inredningen i hemmet

Stilen på inredningen är det första. Om du väljer en stil eller en färg som är generell lockar du många potentiella köpare till visningen – vilket ökar chansen för att du får mer betalt. Speciella och säregna färger och mönster kommer inte locka lika många personer vilket riskerar att du inte får lika mycket betalt vid försäljningen.

Hitta material på rea

Vilket material du renoverar i spelar också roll för försäljningspriset. Ofta finns möjlighet att köpa mycket material på rea vilket kan sänka dina kostnader avsevärt. Så länge inte materialet är dåligt eller klassat som mindre hållbart bör det inte påverka försäljningspriset särskilt mycket i en negativ riktning.

Rätt hantverkare

Hantverkaren som utför renoveringen är också ett område där du kan spara pengar. Priset och kvaliteten skiljer sig mycket åt mellan olika bolag. Därför är det rekommenderat att du aldrig väljer första bästa hantverkare utan tar in fler offerter från olika aktörer.

Priset är inte alltid det viktigaste

Var dock försiktig med att direkt välja den billigaste entreprenören. Självklart spelar priset en viktig roll, men kvaliteten i renoveringen är viktigare. Risken finns att du behöver betala ytterligare renoveringar längre fram om jobbet inte utförs korrekt.