Semestra i Sörmland del 1

I dessa dagar då vi på grund av Coronaepidemin inte kan röra oss hur som helst, har semester på hemmaplan blivit på modet. Det är inte dumt alls, att göra korta dagsturer genom Sörmland. Det kommer garanterat att ge er en chans att få uppleva allt det vackra som väntar runt kröken. Genom att åka några mil i olika riktningar på snirkliga små vägar, kan vi uppleva en rad spännande platser med både historia och framtidstro, härligt natur- och djurliv, sjudande företagande och roliga evenemang.
I denna, den första delen om lustgården Sörmland, ska vi färdas mellan Näshulta, genom Floda till Sköldinge. Vi börjar vår resa i Näshulta. Här växlar naturen mellan barrskog och odlingslandskap. I hagarna strosar nötkreatur och får som håller landskapet öppet. I Magdakullans restaurang, kan man äta både god mat och dricka kaffe med kaka. Gårdsbutiken är välfylld och kan skylta med kött, ägg, rapsolja, ost, marmelader och sylt, allt närproducerat.
Vi fortsätter söderut på väg 214 och i höjd med Hökärr, svänger vi av mot Svalboviken. Här finns en fin badplats vid den långsmala Näshultasjön och Sörmlandsleden har en etapp här. Nu börjar naturen ändra karaktär och mitt i granskogen dyker en liten idrottsplats upp på höger sida. Flodavallen är en gammal anrik fotbollsplan där Floda IF spelar sina hemmamatcher. 2019 firade föreningen 85 år.
Någon mil söderut övergår barrskogen i ett öppet odlingslandskap med flera torpstugor, mindre gårdar och större godsliknande byggnader. Abbotnäs är en vacker gård som ligger vid sjön Floden och drivs som ett modernt lantbruksföretag med olika näringsgrenar såsom entreprenad, skogsbruk, växtodling samt djurhållning.
Ytterligare en bit närmare vår slutdestination dyker en magnifik byggnad upp som syns i alla väderstreck. Floda kyrka är en sevärd byggnad, uppförd i sten under 1100-talet. 1818 brann taket och 1872 störtade tornet in och man byggde en ny kyrka. Riddare Kagg har blivit förärad ett gravkor bredvid kyrkan. Hans hustru Agneta Ribbing lät uppföra det efter hans död 1661.
Till sist kommer vi till Fridhems kaffestuga (Strängnäs stifts enda fd. prästänkeställe byggt 1846 – 47). Vid Fridhems kaffestuga väntar oss ett dignande kaffebord och doften av kaffe möter oss redan på parkeringen. Husen ligger strategiskt vid korsningen till riksväg 55/57. Det mest uppseendeväckande är nog Prästänkornas Afternoon tea.

Text och foto: Bengt Lundblad