Mellösa Hembygdsförening har varit i socknens tjänst i 87 år

87 år i socknens tjänst
När Mellösa Hembygdsförening, bildad 1936, genomförde sitt årsmöte i församlingshemmet
den 16 april så var det välbesökt. Trots det fina vädret hade ett 60-tal medlemmar valt att gå inomhus och följa mötet. Här fanns sockenbor men också medlemmar från både Stockholm och Södertälje, vissa sommarboende i Mellösa.
Till föreningens ordförande valde mötet Hans Andersson från Storgården och det var inte första gången han blev vald, i 32 år har Hans hållit i ordförandeklubban. Hans berättade att när han första gången valdes till ordförande 1991 så var medlemsantalet 120, i dag är siffran nära 500 medlemmar, och det är inte bara min förtjänst, säger Andersson.
Bland punkterna på mötet fanns det traditionella sommarkaféet som hålls vid Domargården i Mellösa by varje helg i juli och guidade vandringar i Mellösa i augusti. Som traditionen bjuder så har föreningens årsbok kommit ut även i år med intressanta berättelser från både nutid och dåtid. Här finns en skrivning om bygdens son, operasångaren från Gorgnäs Folke Andersson, som började på knivfabrik och slutade på världens operascener. Skogsmulle i Hälleforsnäs, barkborrens härjningar och industrins utveckling kan man läsa om liksom en familjetragedi 1954.
Kjell Lundström