FOTO: ROCCO GUSTAFSSON
Ciderfestival Hornudden

En mångfald av Sörmländska drycker

Vi har tidigare skrivit om den stundande Landsbygdsriksdagen som ska arrangeras i Sörmland nästa gång i maj 2024. Vi kommer att lyfta de olika teman som ska genomsyra hela Landsbygdsriksdagen och de inspirationsresor som ska genomföras här i Sörmland under kommande månader. Under augusti börjar vi med Sörmlands framtid – barn och unga på landsbygden. I september kommer vi lyfta temat, Mat & dryck i Sörmland – samverkan, odling, småskalig förädling, bryggerier och Sörmländska äpplen.

Något som verkligen har växt de senaste åren i Sörmland är drycker av olika slag. Vi kan hitta flertalet ölbryggerier, både större etablerade som små lokala producenter. Det tillverkas vin på Sörmländska vingårdar, och det finns flera gin-producenter i länet.

Att äpplen historiskt är förknippat med Sörmland börjar växa sig starkt igen. Fler och fler äppelodlingar återtas i bruk och nya växer fram. Det har även lett till ett ökat intresse för att producera must och cider i länet. Företag som Pomologik och deras prisbelönta cider utvecklas, här på vår Sörmländska landsbygd.

Det är spännande när små ekosystem växer fram, som stärker den Sörmländska matproduktionen och skapar starka varumärken. När exempelvis lokala ölbryggerier använder lokalt producerad malt från Warbro kvarn, eller äpplen stannar i länet och förädlas till must och cider. Vi börjar även se exempel på hur det som produceras och förädlas lyfter varandra.

Ett sörmländskt vin som gör sig extra bra till Sörmlandsosten, gärna tillsammans med en lokal marmelad. Nästa steg kanske blir att marknadsföra hela kombinerade maträtter lagade av våra råvaror, och serverade med Sörmländska drycker. Eller där våra drycker används som krydda i matlagningen för att skapa unika Sörmländska smaker.

Det är inte enbart den Sörmländska maten som förtjänar att lyftas, även dryckerna förtjänas att få synas när vi har fokus på maten i Sörmland.