Alla trodde att Frida Spikdotter skulle skriva en bok utom hon själv. Nu har det blivit tre böcker utgivna. Foto: Malin Marcko
Novellsamlingen "Tredje lådan" är ett konstprojekt med analoga foton. Foto: Frida Spikdotter
Mammas gata. Frida Spikdotter är uppvuxen med Trosaån utanför fönstret. Foto: Malin Marcko
Tre böcker har det nu blivit. Foto: Malin Marcko
Frida Spikdotter har bloggat i över 20 år. Foto: Malin Marcko

”Då skriver jag den där jäkla boken då”

Med en bakgrund som bloggare, skribent och skrivcoach var steget kanske inte så långt till en bok, men det krävdes en särskild gåva från hennes man för att hon verkligen skulle våga tro på det. Nu, några år senare, har Frida Spikdotter tre böcker i bagaget och driver eget förlag.

– Ja men då skriver jag den där jäkla boken då. Om alla säger att jag borde göra det, det blev Frida Spikdotters slutsats efter att den berömda pandemin satte käppar i hjulet för hennes verksamhet.

Då hade hon redan skrivit på sin blogg, med en allt mer växande läsarskara, sedan början av 2000-talet.

– Bloggen blev en viktig plats för mig där jag också hittade och slipade min skönlitterära tonalitet, berättar Frida Spikdotter.

Uppväxt i Trosa

Vi träffas i uppväxtstaden Trosa dit hon återkommer allt som oftast för att träffa sina föräldrar i barndomshemmet som ligger precis vid ån som flyter genom samhället.

Framför henne på bordet ligger tre böcker. Romanen ”Efter Morris” kom först, utgiven 2022. Efter följde barnboken ”Örnest Skrämmingway” och så den rykande färska ”Tredje lådan” som egentligen är utdrag ur en kommande roman med samma namn.

– Den är mer som ett konstprojekt, säger hon och bläddrar fram mellan boksidorna som blandas med analoga foton, för hand instuckna i varje bok.

Frida Spikdotter har bloggat i över 20 år. Foto: Malin Marcko

Liten unik upplaga

Frida har tagit ut fyra noveller och fotografen Lena Källberg har tolkat texterna med sina fotografier.

– Upplagan är på 200 böcker och vi har suttit och skurit ut och monterat alla bilder för hand, berättar Spikdotter. Ett väldigt speciellt projekt.

Romanen som också har arbetsnamnet ”Tredje lådan” kommer ut senare i år eller möjligen nästa. Den handlar om en familj som rensar efter en död mamma och kommer fram till just den där lådan som kanske finns i de flesta hem.

– Den där lådan där allt möjligt samlas, säger Frida Spikdotter.

Tre böcker har det nu blivit. Foto: Malin Marcko

Makens present: Ett författarskap

Hon har en brokig bakgrund, men har under sitt liv ägnat sig mest åt det skrivna ordet. Som skribent, redaktör och skrivcoach.

– Nästan hela tiden har jag fått höra att jag borde skriva en bok, säger Frida Spikdotter.

Mannen hon träffade och gifte sig med efter den där skilsmässan överbevisade henne genom en speciell handling.

– Han gav mig en present en dag. Två böcker som hade betytt mycker för honom. Den ena var ”Zen, eller konsten att sköta en motorcykel”. Den andra var hela min blogg tryckt som en bok. Där förstod jag att jag faktiskt hade kapaciteten att skriva en hel bok, berättar Frida Spikdotter.

Startade eget förlag

Sagt och gjort. Romanen ”Efter Morris” skrevs och skickades till olika bokförlag. Hon fick napp hos ett förlag men ville inte göra de ändringar som föreslogs.

– Jag har förstått i efterhand att jag nog skulle ha gått med på ändringarna för då hade de troligen gett ut boken, säger hon.

I stället tackade hon nej och gav sig in i bokbranschen genom att starta ett eget förlag, Nitwit. Hittills är tre böcker utgivna på förlaget, Fridas egna och så en bok av Lillian Ericsson.

– Vi ingick i samma skrivsammanhang och jag grät när jag läste den. Det händer inte ofta, säger Frida Spikdotter om varför just den boken också ingår i Nitwits utgivningar.

Samarbete med redaktörer

Det är slitigt och svårt att nå ut med ett eget förlag. Vi pratar om att det kan finnas en fördom om att egenutgivet inte håller samma kvalité som en bok som redaktörats på ett förlag.

– Därför är det viktigt för mig att ta in sådan hjälp. Jag samarbetar med redaktörer och inför nästa roman samarbetar jag med en agentur för för att det ska bli så bra som möjligt, säger Frida Spikdotter.

Hon kommer att skicka manuset till bokförlag den här gången också, men blir det nej eller inte känns rätt så finns det egna förlaget som en andra utväg, konstaterar hon.