Sörmlands unga behövs i skogen

För att klara den gröna omställningen behöver vi bruka skogen mer än vad vi gör i dag, men skogsnäringen har svårt att rekrytera personal med rätt kompetenser. Lösningen är dels att kommuner satsar på gymnasieprogram inom skogsområdet, dels att studievägledare hjälper unga att få upp ögonen för skogssektorn som en möjlig karriärväg.

En av vår tids största utmaningar är att möta behoven från en växande befolkning samtidigt som vi behöver minska vår negativa klimatpåverkan genom att ställa om till fossilfritt och förnyelsebart. För att klara denna gröna omställning behöver vi bruka skogen mer än vad vi gör i dag. Skogsnäringen är därför en framtidsbransch.

Enligt nya siffror från SCB som Skogsstyrelsen har bearbetat hade totalt 46 008 personer i Sverige inkomst från skogsbruk 2022, varav 979 personer i Sörmland. Det är en minskning med 13,7 procent i Sverige och 11,2 procent i Sörmland på tio år.

Skogsnäringen har under många år fått allt svårare att rekrytera medarbetare med rätt kompetenser. Det råder stor brist på skogsmaskinsförare, manuella skogsarbetare och personer med högre utbildning inom skogsfrågor.

Vi ser framför allt två förklaringar till utmaningarna i kompetensförsörjningen. För det första så satsar vissa kommuner inte längre på naturbruksgymnasier, trots att dessa har en god historik av att fylla sina platser och ge eleverna en snabb väg ut i arbetslivet. För det andra så är det ett lågt antal sökande till flera av landets högskole- och universitetsutbildningar inom skogsfrågor. Exempelvis fylldes bara knappt hälften av platserna på Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU:s) skogsvetarprogram i år.

Det finns alltså ett utbudsproblem på gymnasienivå och ett efterfrågandeproblem på högskolenivå. Lösningen är därför dels att kommuner satsar på gymnasieprogram inom skogsområdet, dels att studie- och yrkesvägledare på både högstadiet och gymnasiet hjälper unga att få upp ögonen för skogssektorn som en möjlig yrkesbana.

Vi inom skogsnäringen har också en viktig uppgift framför oss. Vi behöver bli bättre på att ta vara på det stora engagemang för klimatfrågor och hållbarhet som finns bland många unga i dag. Vi behöver också slå hål på gamla myter om att ett arbete inom skogsnäringen enbart innebär hårt fysiskt slit i skogen och i stället lyfta fram att dagens skogsyrken är tekniskt avancerade, varierande och samhällsnyttiga.

Genom att få fler unga att välja skogssektorn kan vi skapa fler arbetstillfällen, stärka den lokala och nationella ekonomin samt säkerställa en hållbar användning av skogens resurser. Och de som väljer ett yrke inom skogsnäringen får ett meningsfullt arbete där de bidrar till att lösa vår tids största utmaning – klimatkrisen.

Anna Baglioni, chef för region syd, Holmen Skog