Priset för framtiden stiger varje dag

Många företag upplever att det är dyrt att prioritera hållbarhet. Men att skjuta upp arbetet blir dyrare än att hantera utmaningarna nu, och leder till missade affärsmöjligheter.

Ett misslyckat klimattoppmöte, tvetydiga politiska signaler och paus för flera stora svenska industrisatsningar. För chefer på Sörmlands 23 000 företag finns många skäl att tveka på om klimatomställningen verkligen kommer att genomföras. Samtidigt är det svårt att prioritera hållbara inköp, som tyvärr ofta är dyrare, i en lågkonjunktur.

Man kan tycka vad man vill om ”den gröna omställningen”, men faktum är att de kostnader vi ryggar för i dag riskerar att bli högre framöver. Genom att avvakta skickar vi också påminnelseavgiften till nästa generation.

Framsynta företag som anpassar sig stegvis kan sprida ut kostnaderna och samtidigt få med sig medarbetare och kunder. De som väntar in i det sista riskerar att behöva anpassa sig till omfattande lagändringar samma dag de träder i kraft eller göra kostsamma investeringar inom en kort tidsram.

Nya lagkrav tvingar nu stora företag att titta mer noggrant på sina leverantörsled och visa upp sin påverkan i årsredovisningen. Det leder till att de ställer högre krav på sina underleverantörer. Små och mellanstora företag som inte kan visa sina omställningsplaner riskerar att förlora affärer.

Alla dessa risker kan vändas till konkurrensfördelar för de företag som målmedvetet fortsätter sitt förändringsarbete. Den som kan hämta sina råvaror i det svenska återvinningssystemet i stället för i kinesiska gruvor får bättre koll på kalkylen.

Företagens ambitioner påverkar även det bredare svenska samhället utanför kontorslokalen.

Om Sverige tappar ledarskapet som en av världens bästa marknader för hållbara investeringar går vi miste om stora industrietableringar och satsningar i energisystemet som skapar jobb och skatteintäkter, samt tappar kompetens och innovationskraft.

Om vi fortsätter använda billiga material med miljögifter i produkter som är svåra att återvinna, skickar vi både saneringsnotan, hälsoproblem och sjukvårdskostnader som ett brev på posten till nästa generation.

Om Sörmlands företagare väntar på bättre tider riskerar de att bli omsprungna i en värld som förändras snabbt och oftare möter kriser. De företag som däremot agerar långsiktigt, tänker resurseffektivt och fortsätter omställningen bort från fossilberoendet är de som blir morgondagens vinnare och lyckas locka till sig den bästa kompetensen. Dessutom bidrar man med en av vår tids kanske viktigaste resurser: hopp.