Tre döda vildsvin har hittats på en fastighet i Gnesta.– Det här måste stoppas, blir det en smitta är det katastrof, säger Gustaf Lundgren, en av de oroliga medborgare som Sörmlandsbygden pratat med.
Fastigheten ligger på gränsen mot Flen, vars kommunjägare Björn Granquist därför var en av de som först kallades ut till platsen.
– Vi fick ett samtal från en oroad person som sett tre döda vildsvin och stora mängder dumpad spannmål. Det är oroande om det ligger döda djur, det kan bli en smitthärd, säger Björn Granquist.
Sörmlandsbygden kliver genom träck fram till ett dött litet vildsvin, vars kropp är halvt uräten.
– Dödsorsak på den är ju jättesvårt att fastställa. Det vi råder till generellt är att rapportera vilda döda djur till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt). Från denna bilden är det svårt att säga varför den dött eller varför den ligger där, säger länsstyrelsens vilthandläggare Viktor Persson när han får se bilden.
”Tydligt hanterad av människor”
Han har tagit del av flera andra bilder från platsen, två av dem visar en galt med avsågade betar.
– Den är väldigt tydligt hanterad av människor, man kan se att man sågat av betarna som man gör på galten som en trofé. Sedan om den är skjuten eller blivit påkörd kan vi inte säga. Men någon människa har hanterat den, säger Viktor Persson.
Enligt vittnesuppgifter festar en hjord om 200–300 grisar på viltbuffén nattetid. De stora högarna spannmålsrens ligger helt öppet framför ekonomibyggnaden, som en slags gigantisk åtel.
Samhällsbyggnadsförvaltningen i Gnesta bekräftar via mejl att man har ett pågående klagomålsärende kopplat till fastigheten,. Man har genomfört en oannonserad anmäld tillsyn och bokat in en annonserad tillsyn.
”Det pågående ärende tas på största allvar och hanteras som prioriterat,” skriver miljöinspektör Maria Doris Sumaran i ett mejl.
Taggade på att börja sälja vildsvinskött
Tillstånd från kommun
Ägare till fastigheten är ett bolag som i sin tur hyr ut delar av marken till biogasproducenten Gasum, med säte i Linköping. Gasum hade ett giltigt tillstånd från kommunen att driva verksamheten fram till oktober 2024, med en mellanlagring av cirka 6 000 ton spannmål per år.
Samhällsbyggnadsförvaltningen uppger också att man rapporterat två döda vildsvin till SVA och fått i uppdrag att rapportera om ytterligare kadaver upptäcks, de har inte mottagit information om ett tredje avlidet vildsvin.
”De döda djuren är omhändertagna och kommer att kremeras för att minimera risken för smittspridning,” skriver Maria Doris Sumaran.
Svinpest och salmonella
Gnesta kommun vill inte uttala sig om hur spannmålet förvaras, eftersom det är ett pågående ärende.
– De smittor som är allvarligast är afrikansk svinpest och salmonellan som vi har haft i Sörmland sedan 2020. Det är de stora smittorna, men det är inget vi ser någon risk med utifrån den information vi har fått till oss nu, säger länsstyrelsens vilthandläggare Viktor Persson.
Gasums produktionschef för biogas Erik Woode svarar via mejl:
Varför är området inte inhägnat?
”Målet är att lagra endast avrens (mindre energirika skal och halmrester) utomhus. Avrens är inte attraktiv djurföda. Mer energirika produkter så som sekunda spannmål lagras i den maskinhall som hör till fastigheten.”
Hur ska ni nu hantera den situation som uppstått?
”Vi kommer att omgående bygga ett staket runt hela anläggningen. Vi kommer varken köra in eller ta ut material från anläggningen innan vi vet vad som har hänt med djuren.”
Vad säger ni till oroliga närboende som är rädda för smittspridning från området?
”Vi kommer att delge närboende resultaten från orsaksutredningen till dödsorsakerna för de grisar som hittats på området och som vi anmält till SVA.”
Hade ni en tanke på hur viltet skulle påverkas när ni förvarar spannmål öppet?
”Tanken var att endast lagra för djur mindre smakliga produkter som skal och halm utomhus och resterande produkter i maskinhallen.”
Dubbla vildsvinsappar ska göra livet enklare