Konst och kultur är en demokratisk rättighet och en grundläggande del av ett levande samhälle. Konsten berikar vår vardag, utmanar, ifrågasätter och belyser frågor vi kanske inte alltid har egna ord för. Möjligheten att möta konst ska inte vara begränsad till dem som har råd att köpa egna verk eller betala för museibesök. Därför behövs det satsas mer på konst i nya byggprojekt.
En ny undersökning från Verian, beställd av Konstnärernas Riksorganisation, visar att tre av tio svenskar, 32 procent, vill ha mer offentlig konst. Hälften av befolkningen anser att den är mycket eller ganska viktig. Endast 16 procent anser att det är helt oviktigt med offentlig konst. Detta är en tydlig signal till beslutsfattare – invånarna vill ha mer konst i sina närmiljöer.
I dag tillämpas den så kallade enprocentregeln endast i knappt hälften av landets kommuner och regioner, trots att den funnits sedan 1937. Regeln innebär att minst en procent av investeringskostnaden vid ny- och ombyggnation bör gå till konstnärliga gestaltningsuppdrag. Genom att inkludera exempelvis skulpturer, målningar och installationer i stadsutvecklingen kan kommunerna skapa mer inspirerande och inkluderande miljöer.
Konstnärliga gestaltningsuppdrag är en viktig del av den svenska kulturpolitiken, men upphandlingar måste göras på ett sätt som säkerställer att konstnärer får skäligt betalt och att processen är öppen och transparent. Kommuner och regioner bör därför se över sina rutiner och skapa långsiktiga strategier för offentlig konst. Om landets yrkesverksamma konstnärer ska kunna ha rimliga arbetsvillkor måste efterfrågan på offentlig konst speglas bättre i kommunernas och regionens upphandlingar.
Forskning visar att konst i offentliga miljöer bidrar till ökad trivsel och trygghet. Att uppnå den känsla av trygghet, som är så viktig i den tid vi lever i, kommer inte av sig själv. Landets kommuner och regioner behöver investera sig till det. Konst stärker även identiteten och attraktiviteten i våra städer och samhällen. När människor upplever sin omgivning som stimulerande och inspirerande, stärker det den lokala gemenskapen och gör platser mer inbjudande. Ett starkt kulturliv, där offentlig konst är en självklar del, gör kommunerna mer levande och skapar platser där människor vill bo, arbeta och investera.
Nu måste kommuner och regioner ta täten och säkerställa att konsten får en naturlig plats i stadsutvecklingen. Fler personer bör få uppleva konst i sina vardagsmiljöer – från bostadsområden till sjukhus, skolor och offentliga torg.
Verians undersökning visar att det finns ett brett folkligt stöd för mer offentlig konst. Nu är det upp till politiker och beslutsfattare att agera. Låt oss skapa en mer levande, inspirerande och inkluderande region – genom konsten.