Studieförbund gör även annat än kursverksamhet. På Folk och kultur hade NBV en mötesplats, Schabraket, där främlingar kunde mötas och samtala. "Nu är vi vänner för livet", sa Nisse Nilsson och Nicklas Fischer efter sitt möte. Foto: Anna Mi Skoog
Studiefrämjandet ordnar kurser i att falla rätt. Foto: Karina Frölund
Tantparkour i Flen började som en studiecirkel hos Studiefrämjandet. Foto: Anna Mi Skoog
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Carina Ålander, studieombudsman. Foto: ABF Sörmland

Sparkrav skapar oro för framtiden

Studieförbunden i Sörmland håller på att dra igång sin cirkelverksamhet för terminen. Men i år har de fått kraftigt minskade statsbidrag som de ändå ska försöka klara sin verksamhet på. Och det finns farhågor om vad besparingskraven kan leda till.

Det var i september förra året som regeringen aviserade att studieförbunden skulle få 250 miljoner kronor mindre i statsbidrag i år. Ytterligare sänkningar planeras också för de två kommande två åren, med 100, respektive 150 miljoner kronor i minskningar.

Ute i de studieförbund som Sörmlandsbygden pratat med har man olika strategier för att hantera det minskade stödet.

– Jag ansvarar för sju län där Sörmland är ett. Det är en anpassning som vi gjort för att minska administrativa kostnader och jobba smartare, säger Marcus Andersson, chef för Medborgarskolans region Mitt.

Carina Ålander är studieombudsman för ABF Sörmland.

– Vi har valt att inte bemanna upp när någon slutat, eftersom vi visste att saker var på gång, förklarar hon.

Det som de istället gör är att minska sina lokalytor.

– Vi ser att vi behöver effektivisera vårt lokalutnyttjande, och hitta smartare sätt att samnyttja lokaler, säger hon.

Ett exempel är en vävlokal som ABF nu säger upp.

– Det är en verksamhet där få kan delta, och då har vi valt att avsluta, och att de får driva den vidare själva, förklarar hon.

Ett smalare utbud är en annan anpassning som Medborgarskolan gjort.

– Vi släpper vissa delar till förmån för andra. Vi anpassar vårt erbjudande tydligare utifrån vad som efterfrågas, och vi höjer också priserna på våra kurser, förklarar Marcus Andersson.

I stället väljer de att öka det digitala utbudet.

– På det sättet kan vi erbjuda fler i glesbygd och småkommuner möjligheter att delta, förklarar han.

ABF har valt att lägga på vissa egenavgifter för vissa grupper.

– Vi kanske måste ha lokaler med symaskiner. Förut har vi stått för dem, men nu behöver vi kanske lägga på en summa för maskinerna, så att vi kan ombesörja att de hålls i trim, förklarar Carina Ålander.

De kommer att fortsätta fokusera på sitt huvuduppdrag, folkbildning.

– Men vi kommer inte hinna springa på alla bollar, säger hon.

Det finns dock en del av utbudet som tillhör kärnområdet och där man inte kan eller vill pausa eller minska utbudet.

– Det finns ju ett kärnuppdrag, där vi ska jobba med demokrati, och nå långtidsarbetslösa och nyanlända, och vi ska också erbjuda kultur. Där måste vi, och där vill vi jobba, säger Marcus Andersson.

Både ABF och Medborgarskolan tittar också på andra finansieringsmöjligheter.

De fortsatta sänkningar av statsbidraget som aviserats skapar oro hos studieförbunden för hur det ska bli framöver.

– De stora farhågorna är att det kan påverka människors psykiska hälsa, och hela demokrati- och integrationsarbetet i Sverige, säger Marcus Andersson.

Carina Ålander har en farhåga om att påtvingade prishöjningar kommer att drabba de personer som kanske mest av allt skulle behöva kurserna, som personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden.

– Det kan bli en klassfråga vem som har råd att delta. Och det finns en risk att människor inte upplever sig som delaktiga i samhället, på samma sätt som de gjort tidigare, säger hon.

Hon befarar också att det kan bli landsbygden som drabbas extra hårt.

– Det kan vara den där lokalen ute i bygden, där ABF-lampan alltid lyst, som man måste ta bort, och behålla lokaler i centralorter som är mer nyttjade, säger hon.

Det finns också en oro för hur neddragningarna påverkar föreningslivet i stort.

– I princip hela föreningslivet är ju uppbyggt och kopplat till studieförbunden, så det handlar ju om föreningarnas framtid och deras möjligheter att jobba vidare. Det här är ju inga snabba förändringar som syns nu, men på sikt ser jag det som en farhåga, säger Marcus Andersson.

Studieförbunden märker också ett starkt stöd i den situation som råder.

– Det är många som gått i studiecirklar genom livet och många som har fina berättelser om hur viktiga de varit, säger Carina Ålander.