Regeringen gör det svårare för unga att få jobb

Den 1 april gör den ”borgerliga” regeringen det svårare för unga att få ett första jobb. Det är tyvärr inget skämt.Då kommer alla företag med unga anställda i ålder 19–23 år behöva betala full arbetsgivaravgift. För ett företag som har en ung människa anställd med 25 000 kr i lön, innebär det nästan 3 000 kr i ökade kostnader. Varje månad.Centerpartiet vill att de företagare som ger en ung människa chansen att få sitt första jobb ska belönas med mindre skatt. Inte högre.
Det som var gemensam borgerlig politik under Alliansen – att göra det lättare för företag och billigare att anställa – rullas nu tillbaka av regeringen. I juni månad tar omkring 100 000 unga människor studenten. De vill ta sina första kliv ut i arbetslivet, en förutsättning för att bli självständig och påbörja sin livsresa. Arbetslivet börjar alltid med ett första jobb. Nu blir det dyrare. Nu blir det svårare.Och detta i ett läge när många företag går på knäna. Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga. När butiker, restauranger och caféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma. Då slocknar ytterligare en del av livslusten.