Lily drar in husse Johan Hambreus till land vid stenbrottet vid Råby. Foto: Karina Frölund
Landseer är som gjorda för att simma, med simhud mellan tårna.
Helena Östbergs landseer Gurra älskar verkligen vatten. Foto: Åsa Hemberg
Johan får hjälp av instruktör Rebecca Persson från Lund.
Doriz drar in matte Ann Klintman till stranden.
Doriz
Johan och Kjersti Hambreus från Vallentuna med spanieln Nellie och landseern Lily på vatten och simläger.
Räddad heter den här målningen av Sir Edwin Landseer, konstnären som gett hundrasen dess namn.
Bob hittades vid ett skeppsvrak utanför Englands kust. Hunden hamnade vid Thames i London där han blev känd för att rädda människor från att drunkna, totalt tjugotre gånger under fjorton år. Han blev därför en framstående medlem av Royal Human Society, belönad för sina hjältemodiga insatser. Målad av Sir Edwin Landseer.
Vattenhunden Doris klarar räddningsövningarna galant.

Hundar som vill rädda människor i sjönöd

Under helgens vattenläger vid stenbrottet i Råby utanför Nyköping lär sig elva hundar av rasen landseer att rädda liv, bogsera båtar och livbojar.

Rasen är som gjord för att ta sig fram i vatten, med simhud mellan tårna.

– Jaxon vill gärna hämta in människor från vattnet, även om de inte behöver bli räddade, säger Kerstin Husén från Norrköping.

Helena och och Robert Östberg som äger stenbrottet vid Råby har en landseer som är väldigt förtjust i vatten. Han kastar sig ut i vattnet från klipporna, det är det inte alla som gör.

– Det kan absolut hända att Gurra vill rädda någon vare sig de vill eller inte, men när vi gjorde provet höll han på att glömma mig, säger Helena.

Tillsammans med Stefan Aringe från Nyköping och Rebecca Persson från Lund arrangerar hon vattenläger för landseerhundarna. Någon har åkt från Skåne, en annan från Åland men de flesta kommer från Mälardalen.

– Det är en ganska liten grupp som har landseer och håller på med vattenträning. Det är väldigt roligt och en bra sak för hunden att kunna, så jag hoppas fler får upp ögonen för sporten, säger Helena.

Nybörjare på vattenträning

På stranden står en uppblåsbar båt och i vattnet vadar Johan Hambreus från Vallentuna i våtdräkt ut i vattnet. Han har ett rep i ena handen och en livboj i den andra. Hunden Lily ska få prova på olika övningar som ingår i vattenarbete.

– Lek med repet så hon tycker det är roligt och blir intresserad, säger Rebecca Persson.

Både Johan och Lily är nybörjare på vattenträning.

– Det är typ första gången för mig, så jag får träna upp mig, säger Johan som efter lite övning och instruktion får Lily att simma ut till honom i båten och dra in honom till land.

För stora för räddningstjänst

– Det är en naturlig instinkt för landseer, men tyvärr kan man inte använda hundarna som räddningshundar. Man är tvungen att kunna bära hundarna och landseer är för stora och tunga. Det är tråkigt för i många andra länder betraktas de som en tillgång, säger Rebecca.

Men de tränar sina hundar på att rädda liv i vatten och bogsera personer in till stranden. De gör sim- och räddningsprov och har tävlingar i olika svårighetsgrader. Det är newfoundland, leonberger och landseer som tävlar i vatten.

De delar sig i två grupper. Vid badplatsen i Lidsjön i Råby simmar Ann Klintman från Göteborg ut i vattnet med sin hund Doriz tätt intill.

– Det räcker, låt henne dra in dig nu, ropar Petra Weylandt från Stockholm.

Simmar utan att tveka

Petra är domare för sim- och räddningsprovet som hundarna ska göra och tittar på Doriz som drar in sin matte till stranden. Ann Klintman håller i Doriz som simmar utan att tveka.

Lotta Klingfeldt från Nyköping föder upp landseer och tävlar. Hon säger att såna här helger betyder mycket.

– Oftast är vattenträningar och prov i Skåne. Det är jobbigt att åka så långt varje gång. Man behöver vara flera och hjälpas åt med träningen. Det är roligt att träffas, prata om den fantastiska hundrasen, säger hon.