Hanna Edlund packar kartonger på Västra skolan i Katrineholm. För en månad sedan var det en av de äldsta skolorna i länet som fortfarande var i bruk, men nu har skolklockan ringt ut även för väster. Kommunen har byggt en ny skola på norr och personalen tömmer Västra och Östra skolan. I höst börjar barnen på nybyggda Stensättersskolan.
Vad som ska hända med de gamla skolbyggnaderna är än så länge oklart. Kommunalråd Johan Söderberg (S) säger att samhällsbyggnadsförvaltningen ska ta fram förslag.
– Västra skolan har ju flera hus, någon föreslog bostäder i något av dem. Vi har funderat på förskola i det senast byggda huset, men det finns inget behov av en förskola till, säger Johan Söderberg.
Det är fem skolhus på västra skolan. Det äldsta är från 1882. Det var den första riktiga skolan som byggdes i Katrineholm. Drygt tio år senare byggdes en till skolbyggnad i sten.
– Vi har inte pratat om att riva husen. Jag är inte säker på att vi skulle få det, om vi skulle vilja.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har tre snart tomma skolor att fundera över. När den nya Järvenskolan är klar och igång blir även Södra skolan tom.
– Vi har pratat om att flytta de kommunala förvaltningarna till Söder. I dag är vi utspridda, men då skulle vi samlas under ett tak. Men vi får se vad samhällsförvaltningen har för förslag. Kan vi inte använda husen blir det KFAB som får ta vid, säger Johan Söderberg.
Väg mitt i skolan
På Västra skolan gör Hanna Edlund en paus i packandet för att visa runt. Hon har tidigare varit lärare på Västra skolan, nu är hon administratör.
– Det har varit roligt att jobba här. Det är mysigt, även om en gammal skola har sina utmaningar, säger hon.
Storgatan går mellan skolbyggnaderna, och när det var dags för slöjd har eleverna fått gå till Östra skolan. När Västra skolan byggdes i slutet av 1800-talet verkar inte grupprum ha varit modernt.
– Klassrummen är stora och det finns inte många möjligheter att dela upp klassen i mindre grupper.
Det är uppe på vinden som man ser hur skolan såg ut för 140 år sedan. En lång trätrapp upp mot stora fönster. Väl använda trägolv, gamla bänkar och ett sargat träräcke.
– Här var slöjdsalen. Det här räcket har eleverna använt för att ha något att såga mot.
Grävt i historien
Har finns ett litet rum med en blommig tapet som antagligen lärarinnan bott i. Det är nu fullt av planscher, böcker och skolmaterial med många år på nacken. Hanna Edlund visar och säger att de tar med sig några gamla grejer till den nya skolan.
– Det finns linnehanddukar som vi fortfarande använder. De är broderade med ”Katrineholms Grundskolor”. En del bestick har också det instansat.
Den tidigare arkivarien på kommunarkivet, Roland Blomkvist, har grävt djupt i historien om kommunens första skola. Det är som att gå på upptäcksfärd i det förflutna, säger han.
– Den allra första skolan i Katrineholm låg i en grå liten byggnad på Storgatan, mittemot nuvarande Kullbergska huset. Den fanns här redan innan år 1880. Men den var för yngre barn, de äldre fick gå fem kilometer till Djulö, där skolan låg.
Men 1882 invigdes det första huset som byggdes för att vara en skola. 10 000 kronor kostade den timrade fastigheten att bygga. Tio år senare byggdes nästa skola, den här gången i sten, med valvbågar över fönstren, ornament på fasaden och ett tornrum med samhällets första bibliotek.
– Det går tyvärr inte att se längre eftersom den är ombyggd. Men trots den pampiga skolan var det middagen på kvällen som väckte mest uppståndelse – eller rättare sagt middagarna, berättar Roland Blomkvist.
Middag i protest
”Kungen av Katrineholm”, grosshandlare August Kullberg, bjöd alla som haft något med skolbygget att göra på middag. Dessutom bjöd han in lärarna, men inte lärarinnorna.
Det retade upp restauratris Hanna Andreasson och några andra som i protest ordnade en egen middag för lärarinnorna.
– Det var ett större samtalsämne än själva skolinvigningen.
Roland Blomkvist berättar att det fjärde skolhuset byggdes 1928. Slöjdsalarna låg högst upp och där kokades det lim nästan dagligen. Vilket fick dåvarande brandchef Mauritz Ejdervik att reagera, eftersom det var rejält brandfarligt.
– Men istället för att förbjuda limkokningen satte de upp brandstegar utanför slöjdsalarnas fönster. Där klättrade sedan killarna och gjorde konster för att imponera på flickorna.
Men nu är skolepoken över för Västra skolan. Innan sommarlovet är slut kommer en flyttfirma för att hämta allt som ska över till den nya skolan. Hanna Edlund står bland kartongerna i ett av de äldsta husen.
– Det är väldigt mycket grejer som vi inte kan ta med oss. Vi ska prata med kommunarkivet, och hoppas det finns plats där, säger hon.