Lästips:
Ena dagen är det en grönfink, nästa dag en nötväcka. Kjell Eliassons intresse för att fota fåglar började för ett år sedan med en skarp bild på en tjusig blåmes.
– Den fågeln kände vi igen, men den andra fågeln jag fotograferade visste jag inte vad det var, säger Kjell Eliasson i Oxelösund.
Han bor nära Danviksskogen och brukar ta sina promenader där. Plötsligt började han lägga märke till fåglarna.
– Många säger att de inte ser några fåglar när de är ute och går, men grejen är att man måste stanna för att se dem. Kanske sitta still på en stubbe, lyssna och se sig omkring.
När Kjell hade tagit fågelbild nummer två kom han på att han kunde få svar på Facebook. Han lade ut bilden i gruppen ”Fåglar inpå knuten” och fick snabbt svar.
– Inom 20 sekunder hade jag fått tre svar. Det finns så mycket kunskap där. Jag lägger ut en bild och de skriver inte enbart vad det är utan det kan också komma kommentarer om det är en hona eller ung hane och liknande.
Han är inte ute efter några speciella fåglar. Siktar inte på några ”fågelskådarkryss” utan vill fånga vanliga fåglar i sin naturliga miljö. Som han numera lägger in i gruppen Fåglar inpå knuten” med rubriken Dagens Oxelösundare.
– Tålamod, tur och lite teknik – det är vad som krävs. Jag läser en del fågelfotoböcker och funderar över ett bättre objektiv.
Nu hoppas han på en bra bild på Europas minsta fågel, kungsfågeln, som han inte lyckats fånga än och att nästa bild på bergfinken inte ska ha en gren i vägen.
– Jag är verkligen glad att jag upptäckt fågelfotografering. Det är roligt, trevligt att gå i skogen och jag känner snart varenda hundägare som promenerar i Danviksskogen.