Så har vi börjat en ny runda där snön förvandlas till blankis och gångstilen till 90+, för att sedan med regnets hjälp övergå i lera upp över öronen, mera regn och så kanske någon liten snöskvätt på det. Varje gång tänds hoppet, allt medan skidorna står och slokar i förrådet. Det är väder, men också klimat.
Om koldioxidutsläppen fortsätter som idag kommer vintersäsongen att vara kortare på en rad vintersportorter vid nästa sekelskifte, enligt en kartläggning som SMHI gjort. Närmast oss är Falun där vintersäsongen skulle krympa nästan en månad. Till det kommer extrema mildväder under vintern. Vi ser det redan hända.
Bilderna från störtregnen och översvämningarna i Jämtland nyligen var chockerande. Och katastrofala inte minst för djurlivet. När allt vattnet fryser bildas isbark som gör att gnagarna mister skydd och tillgång till mat. Med dem försvinner basfödan för många andra djur.
Det fanns rapporter om att det kanske drog ihop sig till lämmelår i de jämtländska fjällen och en boost för alla de specialiserade fjällarterna. Men det lär vara kört.
Så vad gör vi?
Den amerikanska längdskidåkaren Jessica Diggins är aktiv i organisationen Protect Our Winters. Hon skulle vilja att vinterns tävlingar flyttade sig i någon slags cirkel i stället för att hela cirkusen reser hit och dit. Som ett litet bidrag.
I Sverige ropar den politiska oppositionen däremot på sänkt bensinskatt när priserna skjutit i höjden. Faktum är ju att vi borde köra mindre. Och borde det inte med modern teknik gå att lösa flexibel kollektivtrafik även på landsbygden. Och där det inte går ge riktade stödpengar.
Andra som drabbas av höga el- och dieselpriser är lantbrukarna. Jag kan tycka att de behöver statligt stöd mer än jag. Samtidigt kanske det är dags att börja skruva om till ett mindre energikrävande jordbruk, minska beroendet av den dyra handelsgödseln. Jag ser framför mig hur det bubblar av omställningsstudiecirklar på den svenska landsbygden; permakultur, nya grödor, fler människor som brukar mindre gårdar…
På de politiska arenorna sker däremot märkliga saker. Plötsligt ska både den fossila naturgasen och kärnkraften klassas som hållbara. Vänta nu: hur är det med avfallsfrågan, koldioxidutsläppen vid uranbrytning förutom skadorna på både arbetare och miljö. I Sverige är uranbrytning förbjuden sedan 2018. Vi importerar från bland annat Namibia och Australien.
Den svenska högern verkar ha låst på byggande av den fjärde generationen kärnkraft. Problemet är väl att tekniken inte finns än, att det dröjer rätt många år innan de skulle kunna vara på plats och att ingen verkar så intresserad av att investera i kärnkraft. Är det möjligen staten som ska stå för kosingen?
Jag skulle hellre vilja ha en damm på lite höjd dit vatten kunde pumpas med överskott från solcellerna på mina tak för att användas solfattiga vinterdagar. Skulle kunna funka som bevattningsdamm på sommaren också. Hur det skulle gå till? Jag vet inte, men det är säkert både enklare, billigare och snyggare.