Tomas Törnvall på Auktionshuset Gomer & Andersson i Nyköping visar upp revolutionsringen från Gustav III:s statskupp 1772 som finns nu på auktion där. Foto: Gomer & Andersson

Revolutionsring från Gustav III:s statskupp på auktion i Nyköping

Översidan är i guld med Gustav III:s porträtt i relief mot mörkblå botten i emalj. En revolutionsring från 1772 finns på auktion i Nyköping.

Runt skenan är det en graverad inskription mot vit emalj: D 19 och 21 Aug 1772 Rätta Friheten.

– Jag blev lite förvånad när den kom in tillsammans med andra smycken över disk. Det brukar oftast vara människor med flera kartonger med vaser, porslin och många frågor som kommer till oss över disk, inte den här sortens smycken, säger Tomas Törnvall på Auktionshuset Gomer & Andersson i Nyköping.

Revolutionsringen är ett minne över Gustav III:s snabbt genomförda statskupp 1772. Sverige styrdes då av politiker, men det bubblade av missnöje. 1700-talet var ett oroligt århundrade där flera länder i Europa fick uppleva inbördeskrig och revolutioner.

Gustav III:s revolution gick snabbt. Han hade en modern propagandaapparat redo och insåg betydelsen av en synlig hejarklack. Snart fanns det supportergrejer i olika prisklasser som talade om att man stod på Gustav III:s sida.

Det fanns billiga, lättåtkomliga kritpipor och för inflytelserika personer ringar, silverpjäser, dosor, hängsmycken, kinesiskt porslin, medaljer samt näsdukar.

– Ringen andas verkligen historia. Det är inte så ofta vi springer på en revolutionsring. För fem år sedan såg jag en som gick på auktion för 60 000 kronor, ungefär, säger Tomas Törnvall.

Revolutionsringen kom in samtidigt med andra smycken. Arvegods till någon i Nyköping vars släkting var antikhandlare. I samma smyckesskrin fanns bland annat en minnesring från 1600-talet och en sorgering från 1737.