Arkivarie Helena Karlsson har kopierat många rapportkort till Volvos gamla traktorer den senaste tiden. Foto: Arkiv Sörmland
I Volvo CE:s historiska arkiv finns bland annat instruktionsböcker, reservdelskataloger, och rapportkort.
Rapportkortet har information om traktorn, första ägaren och eventuell spacialutrustning.

Mest efterfrågat på arkivet – veterantraktorns rapportkort

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

– Vi har stora delar av Volvo CE:s historiska arkiv med massor av information om företagets traktorer och maskiner, säger arkivarie Helena Karlsson på Arkiv Sörmland.

Det var Niklas Larsson i Östergötland som lyfte veterantraktorns rapportkort på sin Yotubekanal TraktorNytt. Under rubriken ”Lär känna din BM-Volvo traktor” berättar Niklas vad han fått reda på om sin pappas gamla traktor som en del av möjligheterna att ”släktforska” om den egna traktorns historia.

– Jag är intresserad av historia och har haft ett långt och givande samarbete med Arkiv Sörmland i mitt skrivande om Volvo BM:s historia med fokus på lantbruksmaskinerna.

Arkiv Sörmland gjorde en film om vad som finns i Volvo CE:s historiska arkiv när det gäller när det gäller traktor, lastare, dumpers eller andra maskiner från Munktells, Bolinder-Munktell eller Volvo BM.

– Rapportkortet är ett litet födelsebevis med tillverkningsnummer, information om när en viss maskin gick iväg från fabriken, vem som var första köpare och om maskinen levererades med nån specialutrustning. För att söka efter rapportkort behöver vi uppgifter om maskintyp och chassinummer, säger Helena Karlsson.

Volvo CE:s arkivhandlingar fyller hyllmeter på arkivet. Här finns också fotografier, instruktionsböcker, reservdelskataloger och verkstadshandböcker.

– Det är roligt att många vill veta mer om sina traktorer. Det är många som ringt och mailat frågor.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lenas bilsadelmakeri firar 75 år i branschen

Lena Frisell var den första kvinnan i Sverige som fick gesällbrev och mästarbrev inom bilsadelmakeri. Hon äger och driver Nyköpings Bilsadelmakeri som firar 75 år i år. Lena syr allt från mopeddynor och bilsäten till båtkapell och veterantraktortak. – Jag tycker fortfarande det är ett omväxlande och roligt jobb, säger…

Biskop på turné – i Guds tjänst

Det är biskopens jobb att ta en församling i örat om det skulle behövas, men främst vill han veta hur församlingen har det och bistå med stöttning och uppmuntrande vägledning. Mariefreds församling har enligt den traditionella ordningen väntat i tolv år på biskopsvisitationen. Det blev en blandning av fest och…

Katrineholm viger tre dagar åt kulturevenemang av alla slag

Författarsamtal, dansperformance och eldshow – det är några punkter på programmet när Katrineholm håller kulturnatt i dagarna tre. Det blir dessutom invigning av två nya offentliga konstverk.

Vill att kommunen ställer krav på hållbart byggande

– Trä är ett hållbart material. Vi vill se många fler initiativ från kommunledningens sida när det gäller trä, säger Johan Lagerholm, ordförande för LRF Sörmland.

En vecka om våld mot kvinnor

Runtom i Sörmland uppmärksammas nu årets nationella kampanjvecka mot kvinnovåld. Det är föreläsningar, kultur och andra aktiviteter.