Harry och Mahlin Thunström kämpar på med att hässja hö medan Johan Eriksson och de två rejäla ardennerhästarna Aramis och Balder bjöd på skjuts. Foto: Bengt Håkanson
Foto: Bengt Håkanson
Eva Cederqvist med barnbarnen Rune och Rita passar på att vila. Foto: Bengt Håkanson

Långsamt svettigt hässjande vid Sörmlands museigård Långmaren

Det var perfekt sommarväder för att hässja hö under Långmarendagen i söndags. Museigården bjöd besökarna på praktisk historia.

Det var hästskjuts, fikaförsäljning, musikunderhållning och guidade visningar av gård och mark. Syltning, saftning och självhushållning med Drottning Christina.

– Dels vill vi visa upp Långmaren och dels vill vi visa arbetet på en gård förr i tiden, säger guiden Moa Pettersson.

Hon slet inte med höhässjandet utan guidade i stället. Långmaren ligger en halvmil från Nynäs mot Vagnhärad. Gården som tillhör Region Sörmland innehåller ovanligt välbevarad allmogehistoria.

– Det är roligt att visa upp både hus och mark. Det är också ett åtagande som följer med gården, säger hon.

Boningshusets interiör är återställd till det skick den hade under 1940-talet. Gårdens sista arrendator Ivar Karlsson, hans far Johan och farfar Karl Johan har brukat jorden på ett ålderdomligt sätt mellan åren 1885 – 1967. Ivar var en av de sista i landet som använde oxar för allt dragarbete och åkrarna har aldrig konstgödslats. Traktor har aldrig använts.

Då plastades inte gräset in i vita balar utan torkade i ställningar som kallas hässjor. Sörmlandsbygdens fotograf Bengt Håkanson hjälpte till med det populära hässjandet.

– Det är hårt arbete. Att kasta upp en liten tuss är ju inte särskilt jobbigt, men en hel dag är slitsamt, säger han.

I dag är det torparvandring i fem kilometer mellan Nynäs slott och museigården Långmaren tillsammans med en tidsenligt klädd guide.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Quiz: Ansvar för naturen

Det kan vara enkelt att känna ansvar för rördrom, fiskgjuse och berguv, som är kändisar bland de 361 sörmländska ansvarsarterna. Men det är inte lika lätt att gå igång på gul jätteknäppare, kalkdån och grålångöra. Företaget Calluna har på uppdrag av länsstyrelsen tagit fram hotade arter som finns Sörmland och…

Torrsättning i Oxelösund

Motorbåtsklubbens hamn i Oxelösund är populär. Här är det trångt bland båtarna och kön för båtplats växer sig lång. I fem veckor har ideellt arbetande entusiaster lyft upp båtar med kran och flyttat dem till vinterförvaring. John-Olov Carlsson och Pontus Kjellberg lyfter upp 26 båtar under helgen och ställer in…

Vingåkers storting – gräsrotsdemokrati

Det var öppet hus på slottet under Vingåkers storting. Politiker, tjänstemän, polis, räddningstjänst och byalag var på plats för att prata med besökare. Meningen är att folk ska få lufta sina åsikter och ideer samtidigt som känslan av samhörighet ska stärkas.

”Modernt och smart” – nu är nybygget klart

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) höll tal när det nybyggda huset på Kullberska sjukhuset invigdes. Byggföretaget lämnade över en symbolisk nyckel till fastighetsförvaltare Emil Wiklund.

Satsar på att utveckla företag på landsbygden

I stället för att som ensam småföretagare på landsbygden försöka lösa alla problem själv. kommer Nyföretagarcentrum med ett projekt som ska utveckla småföretagare på landsbygden.