Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström tillsammans med läraren Mats Lantz på Slottskolan i Vingåker. Foto: Karina Frölund
Foto: mostphotos

Vingåkerselever till semifinal i rikstävlingen teknikåttan

Vingåkerseleverna Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström var bäst i regionen i tävlingen Teknikåttan. Om en vecka, den 6 maj är det semifinal. Då avgörs vilket lag som går vidare till final.

Det är första gången Slottsskolan går vidare till semi i den här rikstäckande frågetävlingen i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta.

Läraren Magnus Lantz är stolt över eleverna, ja över hela klass 8A, för Teknikåttan är en tävling som börjar med en klassuppgift. Alla elever i hela klassen besvarar individuellt 12 kvalfrågor.

– Det är en väldigt trevlig och arbetsvillig klass. Man behöver inte motivera dem. De är positiva till att lära sig, säger han.

Det gick bra för klassen som klarade både att kvala in och klara klassuppgiften. Sedan var laget Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström bäst i regionen och säkrade en plats till semifinalen.

– Det var rätt blandade frågor om rymden, arter, kemi och matte. En del frågor var väldigt svåra med kort tid, medan andra var tvärtom, säger Ivar.

Han berättar att den första omgången lutade de sig tillbaka och skrattade. De trodde inte de skulle gå vidare.

– Det var många som var väldigt duktiga.

Men nu blir det lite pirrigare. Förväntningarna ökar.

– Det är synd det inte är fotboll, då kan man ta i lite till. Det är svårt i en sådan här tävling, säger Aaron.

– Man får käka gröt för att ladda upp, säger Ivar.

Han beskriver sig som allmänbildad, lite ”gott och blandat”, medan Aaron är ”mattegeniet” och Naomi är ”tekniksnillet”.

Läraren Mats Lantz håller med och säger att de kompletterar varandra som lag. Det är en bra tävling även för läraren säger han.

– Det blir lite koll på mig också, om frågorna stämmer överens med undervisningen.

Teknikåttan arrangeras av högskolor eller ett universitet i Sverige. Det huvudsakliga syftet är att väcka intresset för naturvetenskapliga ämnen bland både flickor och pojkar.

Och visst är Naomi, Aaron och Ivar intresserade, men…

– Jag vill bli fotbollsspelare, säger Aaron.

Naomi vet inte vad hon vill än, medan Ivar vill bli militär.

Nu är det bara att hålla tummarna för vingåkerslaget som tävlar för regionen den 6 maj.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vill se nya tillsynsmän för Båven

Lars Pettersson var tidigare tillsynsman för fågellivet i Båven. Men när han slutade 2017 kom inga nya i stället. Och han är orolig för konsekvenserna – särskilt i år när rekordmånga väntas ut i skog och mark.

Tore grav blir granarnas grav i barkborrens spår

I hjälm med visir, skyddskläder och elmotorsågen fäst i en lång lina klättrar han snabbt 7–8 meter upp i ett av granbarkborrens offer. När toppen är av fixar han till högstubben så att den ska bli en bra livsmiljö för alla krypen som kommer i barkborrarnas spår – och för…

Sena vårfåglar har nu landat

Som vi har väntat, men den gångna helgen har lövsångaren äntligen sjungit sin fallande drill på många håll i Sörmland. Som många av vårfåglarna minst en vecka sen.

Våffeldags

Moa Pettersson på Nynäs slott packar våffeljärnen och går till grillplatsen vid sjön Björken i naturreservatet Nynäs. Hon har fått pris som "Årets unga medarbetare" av Nysam, organisationen Nyköping i samverkan. Moa Pettersson "skänker arbetsplatsen glädje, har en hög servicekänsla och ett stort tålamod till gagn för besöker" enligt juryns…

”Hej hå hej hå vi nu till gruvan gå” – familjeliv i gruvutställning

Kallt, fuktigt, hårt fysiskt arbete och mörkt – arbetsmiljön vid gruvorna i Åkers Bergslag är tema för årets extrautställning i Gruvmuseet vid Skottvångs Gruva i Gnesta.