Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström tillsammans med läraren Mats Lantz på Slottskolan i Vingåker. Foto: Karina Frölund
Foto: mostphotos

Vingåkerselever till semifinal i rikstävlingen teknikåttan

Vingåkerseleverna Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström var bäst i regionen i tävlingen Teknikåttan. Om en vecka, den 6 maj är det semifinal. Då avgörs vilket lag som går vidare till final.

Det är första gången Slottsskolan går vidare till semi i den här rikstäckande frågetävlingen i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta.

Läraren Magnus Lantz är stolt över eleverna, ja över hela klass 8A, för Teknikåttan är en tävling som börjar med en klassuppgift. Alla elever i hela klassen besvarar individuellt 12 kvalfrågor.

– Det är en väldigt trevlig och arbetsvillig klass. Man behöver inte motivera dem. De är positiva till att lära sig, säger han.

Det gick bra för klassen som klarade både att kvala in och klara klassuppgiften. Sedan var laget Naomi Michael, Aaron Åberg och Ivar Wikström bäst i regionen och säkrade en plats till semifinalen.

– Det var rätt blandade frågor om rymden, arter, kemi och matte. En del frågor var väldigt svåra med kort tid, medan andra var tvärtom, säger Ivar.

Han berättar att den första omgången lutade de sig tillbaka och skrattade. De trodde inte de skulle gå vidare.

– Det var många som var väldigt duktiga.

Men nu blir det lite pirrigare. Förväntningarna ökar.

– Det är synd det inte är fotboll, då kan man ta i lite till. Det är svårt i en sådan här tävling, säger Aaron.

– Man får käka gröt för att ladda upp, säger Ivar.

Han beskriver sig som allmänbildad, lite ”gott och blandat”, medan Aaron är ”mattegeniet” och Naomi är ”tekniksnillet”.

Läraren Mats Lantz håller med och säger att de kompletterar varandra som lag. Det är en bra tävling även för läraren säger han.

– Det blir lite koll på mig också, om frågorna stämmer överens med undervisningen.

Teknikåttan arrangeras av högskolor eller ett universitet i Sverige. Det huvudsakliga syftet är att väcka intresset för naturvetenskapliga ämnen bland både flickor och pojkar.

Och visst är Naomi, Aaron och Ivar intresserade, men…

– Jag vill bli fotbollsspelare, säger Aaron.

Naomi vet inte vad hon vill än, medan Ivar vill bli militär.

Nu är det bara att hålla tummarna för vingåkerslaget som tävlar för regionen den 6 maj.