Färre och färre medlemmar i partierna

I Sverige så har vi en stark tradition av att medborgare antingen direkt eller indirekt deltar i politiken och dess processer. Vi håller oss uppdaterade via våra fria och oberoende medier. Vi har ett högt valdeltagande.Vi har 290 kommuner som på ett bra sätt ska representera oss lokalt och se till att varje person får sin röst hörd, när det gäller både små och stora frågor. Oavsett om det handlar om uppförandet av en liten lekplats hemma i villaområdet, lokaliseringen av nya industriområden eller dragningen av en ny motorväg i och genom hemkommunen. Såväl så bra, vi har rätt att ställa våra politiskt valda ledare till svars och se till att de gör vad de faktiskt lovade under sin valkampanj.
Det finns dock en del av medborgarnas politiska deltagande som har varit på nedgång under senare år, och detta är det direkta medlemskapet i våra politiska partier.År 1983 hade de svenska politiska partierna tillsammans 1.5 miljoner medlemmar, medan den siffran har sjunkit till 268000 för år 2019. Även om vi tar bort de ca 550 000 som försvann efter att Socialdemokraterna avskaffade kollektivanslutningen i början av 90-talet så är detta ändå en tydlig nedåtgående trend. Är folk helt enkelt mindre intresserade av politik idag? Nja, det är svårt att säga.
Förr i tiden sågs ju också vissa av partierna mer som folkrörelser, som kämpade för viktiga frågor som goda arbetsvillkor, social rörlighet och helt enkelt bättre liv för sig själva och sina barn. Kanske är det så att när vi får det allt bättre och bättre liv så sjunker intresset för politiken? Kanske är det så att man idag inte endast identifierar sig med ett parti, utan tycker och tänker som olika partier i olika frågor? Kanske är det för att vi idag kan få information om och engagera oss i politiken självständigt och oberoende av partierna?
Vad det än är så är det tydligt att mindre direkt politiskt engagemang gör att klyftan mellan politiker och vanliga medborgare ökar. Om politiker ska kunna ställas till svars är det viktigt att det finns medlemmar inom partierna med insikt i vad som försiggår. Det är också viktigt för att föra vidare intresset och engagemanget till oss yngre, där vi exempelvis kan se att de flesta ungdomsförbunden också tappat majoriteten av sina medlemmar under de senaste decennierna.
Kanske är detta bara en naturlig utveckling som speglar samhället i övrigt, men det är värt att komma ihåg att det är medborgarna som håller demokratin levande, inte politikerna.