Snöröjning väcker heta känslor

Det sägs att samer och inuiter har många olika ord för snö. Minsta variation av hur snön ligger på marken eller faller från himlen finns beskrivet i deras språk. Jag har tänkt på det ofta, ända sen jag läste boken Fröken Smillas känsla för snö någon gång på 90- talet. Funderat över vad det är deras språk beskriver som inte vi har sett och satt ord på.
Det är några veckor sen den kom nu, snön. Jag hade nästa gett upp om den för säsongen. Men så blev det kallt och den vinglade vackert ner från himlen och la sig som en tyst matta över marken. Så självklart tog den plats på nåt sätt. Världen blev tyst, ljus och vacker efter månader av mörker och ruggig halvkyla. Plötsligt börjar vi se varandra trots den annars mörka årstiden, till och med hälsa när vi behöver invänta varandra i en driva som är i vägen på promenadslingan.
Men att gå ut och njuta av snön innebar de här första vita dagarna också något annat, icke njutbart. För knappt hade snön hunnit landa på marken så fyllde män(niskor) gatorna och förenades i ett ivrigt rumpnisse-frågvist “var är plogbilen?”. För när det kommer till gator och trafik då ska det vara ordning och reda och då får vi vinternjutare inte njuta ens en halv dag av att snön fortsätter att falla och blir ett tjockt lager över precis allt och en kittlande tanke av att vi kanske kan komma att bli insnöade kommer krypande. Exakt var kommer behovet ifrån att snön inte kan få ligga kvar ett tag? Vad gör det om man tvingas köra lite sakta eller får sladda sig runt på gatorna alternativt pulsa sig fram gåendes? Får livet inte kännas lekfullt? Är det längtan efter att få se ett stort fordon gasa runt på vägarna som lockar? I så falla kan jag tipsa om programmet Stora maskiner som har funnits att se i SVTs barnutbud några år nu, det bör tillfredsställa det behovet.
Det här är inget lokalt fenomen i mitt bostadsområde. Jag jobbade många år som lokal nyhetsjournalist och det var samma visa varje år då snön äntligen kom. Telefonsvararen fylldes av framförallt män som ville diskutera utebliven plogning alternativt dåligt genomförd plogning och så det där med salt eller sand och så vidare.
Så även i år. För när plogbilen väl varit i kvarteren och utfört sitt jobb så pratades det om vallarna som den gjort runt bilarna och som därmed blivit ännu mer insnöade än innan plogningen.Jag slår dövörat till och tänker att det må vara så att de så kallade ursprungsfolken har många ord för snö men vi har många ord och svordomar för utebliven snöröjning. Det ena ger säkerligen upphov till fler hjärtinfarkter än det andra – tagga ner vetja!