Jonas Sundqvist byggde släden av spillvirke och gamla grejer från bland annat en gräsklippare och byggde om en dörr för att pressa ihop snön. Foto: Privat

Jonas fixar spåren – med fantastiskt hemmabygge

Tolv timmar tog det för Jonas Sundqvist att dra upp skidspåren på Kiladalens golfbana med sin hemmagjorda spårdragare.

Då hade han börjat med sitt hemmabygge redan två år tidigare. Jonas bor granne med golfbanan och det är hans föräldrar som driver den. Han tänkte att det skulle vara bra med riktigt dragna spår.

– Det finns ritningar på spårdragarkälkar på internet. Jag byggde och försökte dra med golfbil, men det gick inte alls.

Däremot funkade det med en mindre traktor, men spåren blev inte bra.

– Nej, det visade sig att spåren blev hur mjuka som helst.

Förra året var det ingen snö, men i år var det dags att försöka igen.

– Nu har jag läst mycket om att göra spår och förstod att jag var tvungen att ta luften ur snön genom att packa den. Jag började med en vält som vi har för att jämna till golfbanan. Men det gick inget bra, den började ploga istället.

Men skam den som ger sig. Jonas funderade på hur han skulle lösa problemet och kom på att han skulle kunna använda en dörr.

– Jag måste ha tyngd på den för att snön ska packas så jag lastade 100 kilo sten i traktorskopan, körde till spårets början, lastade av stenarna och lyfte upp dem på dörren.

Det fungerade. Jonas körde fast ibland och fick lasta av och lasta på stenarna några gånger, men det gick helt okej säger han.

– Det är en traktor med släta däck för att inte göra spår på golfbanan, men det gick över förväntan i snön.

Sedan var det dags att göra samma procedur med kälken. Lasta på 100 kilo sten och dra runt på golfbanan.

– Jag har läst att man ska göra spåren på kvällen för att kylan ska få spåren att hårdna. Jag började med hela grejen klockan tre på eftermiddagen och var klar klockan tre på natten.

– Det blev riktigt bra spår. Jag hade hintat om det i en Facebookgrupp så jag hade satt lite press på mig själv, säger Jonas.

Släden har han byggt av spillvirke och gamla grejer från bland annat en gräsklippare. Samma sak med dörren.

– Dagen efter hade grannar och Bergshammarsbor redan hittat till spåren, det är jättekul.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vårkänslorna spirar i ett fulladdat Ekenäs växthus

Våren tog fart redan andra veckan i januari i Vadsbro. Nu växer det så det knakar i handelsträdgården. Penseer och pelargoner har redan börjat blomma. – I fjol hade vi rekordförsäljning på grund av pandemin, säger Anna Ekengren.

”Korna verkar trivas i nya lagården”

Per-Ola Lisjö på Böcklinge gård i Stora Sundby är en av de förhållandevis få mjölkbönder i Sörmland som satsat på en ny lagård till mjölkkorna. Han säger att det inte fanns något alternativ för hans del.

Hon säljer alpackorna och satsar på politiken

Ann-Marie Eriksson utanför Vingåker har haft alpackor sedan 2013. Nu håller hon på att sälja dem, för att kunna ägna sig helhjärtat åt politiken. ”Men det kommer att bli en hel del tårar när djuren åker”, säger hon.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Det har gått ett år med smitta, krisande företag och isolering, men också med ett nyvaknat naturintresse och en vilja att hjälpa varandra. Smittspridning, restriktioner, och distansering sätter spår och mycket har förändrats under ett år.

Dags för unga att söka feriejobb

Unga på gymnasiet har nu möjlighet att söka kommunala feriejobb för sommaren. I några kommuner finns också möjligheten att pröva på företagande under några sommarveckor.