Jonas Sundqvist byggde släden av spillvirke och gamla grejer från bland annat en gräsklippare och byggde om en dörr för att pressa ihop snön. Foto: Privat

Jonas fixar spåren – med fantastiskt hemmabygge

Tolv timmar tog det för Jonas Sundqvist att dra upp skidspåren på Kiladalens golfbana med sin hemmagjorda spårdragare.

Då hade han börjat med sitt hemmabygge redan två år tidigare. Jonas bor granne med golfbanan och det är hans föräldrar som driver den. Han tänkte att det skulle vara bra med riktigt dragna spår.

– Det finns ritningar på spårdragarkälkar på internet. Jag byggde och försökte dra med golfbil, men det gick inte alls.

Däremot funkade det med en mindre traktor, men spåren blev inte bra.

– Nej, det visade sig att spåren blev hur mjuka som helst.

Förra året var det ingen snö, men i år var det dags att försöka igen.

– Nu har jag läst mycket om att göra spår och förstod att jag var tvungen att ta luften ur snön genom att packa den. Jag började med en vält som vi har för att jämna till golfbanan. Men det gick inget bra, den började ploga istället.

Men skam den som ger sig. Jonas funderade på hur han skulle lösa problemet och kom på att han skulle kunna använda en dörr.

– Jag måste ha tyngd på den för att snön ska packas så jag lastade 100 kilo sten i traktorskopan, körde till spårets början, lastade av stenarna och lyfte upp dem på dörren.

Det fungerade. Jonas körde fast ibland och fick lasta av och lasta på stenarna några gånger, men det gick helt okej säger han.

– Det är en traktor med släta däck för att inte göra spår på golfbanan, men det gick över förväntan i snön.

Sedan var det dags att göra samma procedur med kälken. Lasta på 100 kilo sten och dra runt på golfbanan.

– Jag har läst att man ska göra spåren på kvällen för att kylan ska få spåren att hårdna. Jag började med hela grejen klockan tre på eftermiddagen och var klar klockan tre på natten.

– Det blev riktigt bra spår. Jag hade hintat om det i en Facebookgrupp så jag hade satt lite press på mig själv, säger Jonas.

Släden har han byggt av spillvirke och gamla grejer från bland annat en gräsklippare. Samma sak med dörren.

– Dagen efter hade grannar och Bergshammarsbor redan hittat till spåren, det är jättekul.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vem är det som gräver om natten?

Vem gräver under sena kvällar och på nätter upp buskar och träd på kommunens mark? Det är frågan som Johan Rubin, gatuchef i Oxelösund, ställer sig just nu.

Polisanmälan – tråkigt när vi gett ungdomarna förtroendet

Den 1 juni fick de motorburna ungdomarna i Katrineholm en grusplan att vara på. Nu har kommunen lämnat in en polisanmälan om vandalisering.

Inte en enda ejder att räkna i skärgården

Ett rike i sten, knappt en buske växer på de låga skären. Hartsöarkipelagen - längst ut i den sörmländska skärgården. Förr känt för sin fågelrikedom – men när området inventerades nu i vår räknade ornitologerna fler havsörnar än ejdrar.

Samarbetet ”Vildsvinsnatta” blir dubbelt så lång i Sörmland

Stärkta av intresset för förra årets "Vildsvinsnatta" utökar Jägarförbundet i Sörmland årets natt till nätter. Under två nätter i juli ska jägarna jaga vildsvin vid lantbrukares åkermarker och skänka kött till äldreomsorgen.

Här möts båtfolk och husbilsentusiaster

Sommarsäsongen har börjat vid Hjälmare docka. Slussningen är igång för båtar som vill ta sig mellan Hjälmaren och Mälaren, här finns en nybyggd brygga och altan, och kaféet ska i sommar även bli restaurang.