Pandemin prövar även demokratin

Mycket ställs på ända när en pandemi slår till. Olika kommuner har valt att göra olika i sina beslutande församlingar. När första vågen corona kom var det fler kommuner som valde att verkställa sina krisledningsnämnder, andra valde att fortsätta som vanligt men byta lokaler, minska antalet närvarande i salen med mera. En del kommuner valde snabbt att gå över till att hålla möten via digitala forum såsom skype, zoom eller Teams. En del kommuner har dessutom tagit beslut om att hålla beslutsförande möten såsom kommunfullmäktige och kommunstyrelse digitala.
Demokrati är något som lätt tas för givet. Är man född och uppvuxen i ett demokratiskt samhälle är det svår att förstå vad det annars hade varit. Även om vi har profession och sakkunniga på ämnesområden är det i en demokrati den politiska ledningen och de folkvalda som står ytterst ansvariga. Ett förtroende som vart fjärde år prövas av medborgarna.Ett demokratiskt samhälle är uppbyggt på sina lagar.
Oavsett krisläge har kommuner en lagstiftning att följa. Så länge ett beslut inte överklagas är det giltigt. Men den dag ett beslut prövas är det oerhört viktigt att det tagits under korrekta lagriktiga former. Skulle ett beslut ogiltighetsförklaras för att det tagits under felaktiga former, skulle alla beslut tagna under liknande former kunna kommas att ogiltighetsförklaras. Bland annat därav att ett antal kommuner valt att inte direkt gå över till digitala fullmäktigemöten, kommunstyrelsemöten eller andra myndighetsutövningsmöten. Hur garanterar man till exempel att alla fullmäktigeledamöter kan se varandra hela tiden vid ett möte på distans?Samtidigt är det viktigt att man som folkvald har möjlighet och rätt att få göra sin stämma hörd i de forum man är invald i att representera sina väljare. Att sen en majoritet tycker annorlunda och beslutar mot vad man själv förordar är också i sin ordning. I en demokrati.
När debattforumen begränsas, när alla inte kan närvara i debatten, blir det urholkat. Därför är det oerhört viktigt att dessa bevakas och att begränsningarna av dem hålls till ett minimum. Vår lagstiftning för dessa forum är inte anpassad för en långvarig pandemikris som vi nu stått inför det senaste året.Detta är inte frågor som gemene man kanske funderar över dagligen, men vi som är politiskt aktiva och som tar beslut dagligen som påverkar så många gör det desto mer. Jag längtar till när restriktionerna släpper, pandemin kommit till sin ände och vi kan fortsätta debattera i kommunfullmäktige in på sena kvällen.
För det är ju så – det är genom att tycka olika vi tvingas pröva våra egna ställningstaganden och med det bli lite bättre för varje gång. Det är vi skyldiga våra uppdragsgivare – våra medborgare.