Som farsan Baloo och Mowgli säger kocken Anders Johansson om sin och Carlos Ochoa relation i köket.
Claudia Grathwohl och svärsonen Carlos Ochoa.
Emma Dal, Claudia och Sofia Heimer samarbetar runt julmaten i år också.
Claudia har drivit restaurang i 16 år.
Halv åtta på morgonen kommer Carlos till jobbet.
Det blir jultallrik i år också, men inte på plats i restaurangen.
Claudia, Emma och Sofia ger inte upp arbetet med att hjälpa andra, även om pandemin krånglar till det.

Hårt arbete att vara generös i jul

– Om det är någon gång man ska hjälpa någon­ så är det tamifan det här året, säger kocken Anders­ Johansson på Claudias kök i Katrineholm. Och det var också vad han sa när kyrkan ringde och frågade efter samarbete. Förra året utfodrade restaurangen 400 personer gratis på julafton.

Då var det kö till andra sidan gatan­. De fick ha vakter som hjälpte till att hålla ordning.

– Det var så många människor. Och det kändes väldigt bra även om det var jobbigt, säger Claudia Grathwohl som driver restaurangen.

I år är det pandemi och riktigt dåliga tider för många företag, inte minst i restaurangbranschen.

– När kyrkan ringde och frågade­ hur vi skulle göra visste jag inte vad jag skulle säga. Att oroa sig så här länge för pandemin och konsekvenserna­ för restaurangen och anställda sliter väldigt mycket. Men som tur var tog Anders över telefonen, säger hon.

Delar ut julmat

Han tog också över ansvaret och har fått Kronfågel som huvudsponsor.

– Vi hjälper alltid fattiga männi­skor. Det är inte enbart vid jul vi ger bort mat. Det sker även i vardagen. Vi gör matlådor och delar ut.

I år sätter corona stopp för julaftonssittningar på restaurangen. I stället ska de laga julmat, förpacka och dela ut till dem som behöver.

Kyrkan, Föreningen Hemvist och Familjehjälpen i Katrineholm kommer att hjälpa till att hitta sponsorer och dela ut maten.

– Vi samarbetade förra året också. Vi brinner för samma saker­ men löser det på lite olika sätt, säger Claudia.

Hjälp till familjen

Barnmorskan Sofia Heimer startade Facebookgruppen Familjehjälpen efter att hon blivit medveten om hur många av de nyblivna mammorna som faktiskt saknade leksaker, skor och kläder.

– I början fick jag be vänner­ och anhöriga att bidra med grejer­, men nu är det många som vill ge. I går knackade en man på dörren för att skänka presentkort och kassar med mat.

Nu har gruppen 1 700 medlemmar och gott om generösa medlemmar. De har samlat in 7 500 kronor, fått sponsorhjälp av Ica Maxi och har fått ihop 30 kassar med mat till jul.

Svåra problem

Emma Dahl startade föreningen Hemvist för ett år sedan, men engagemanget sträcker sig längre tillbaka, till den dag då hon hittade en hemlös kvinna i källaren.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag ringde polisen som kom från Eskilstuna till Katrineholm. De skjutsade ner henne till stationen och åkte tillbaka till Eskilstuna­, berättar Emma Dahl.

Hon såg vad som hände och visste inte vad hon skulle göra för att hjälpa kvinnan.

– Det enda rådet jag fick var att sparka henne på benet så hon hamnar på sjukhuset.

Hon skrev till kommunen, kontaktade socialen, men det hände ingenting.

– Det är sju till åtta personer som är hemlösa i Katrineholm. Ofta har de problem med droger eller har svåra psykiska problem.

Gör gemensam sak

Emma Dahl startade Hemvist för att tillsammans med andra hjälpa och stötta människor i samhällets utkant.

– Vi delar ut mat tre dagar

i veckan och försöker hjälpa till med det vi kan. Nu samlar vi ihop till lite julklappar, som strumpor och duschtvål, säger hon.

Nu gör de gemensam sak för att stötta andra till jul.

Claudia startade restaurangen för 16 år sedan. Claudia, Carlos, Anders och Maria jobbar tätt tillsammans. De serverar husmanskost men ägnar också mycket tid att prata med restaurangens gäster.

Slitsamt år

Redan före pandemin märkte de att det kom fler och fler äldre som var ensamma.

– En del kom i princip när vi öppnade restaurangen och satt kvar tills vi stängde. Vi har hört många historier om livet, säger Claudia.

Hon säger att det varit ett slitsamt restaurangår utan julbord, midsommarfirande, konferensgäster och just ingen catering heller.

– Jag ger inte upp. Jag är en före detta elitgymnast uppväxt i kommunismens Rumänien. Vi driver restaurangen med hjärtat. Det får bära eller brista, säger hon.