Som farsan Baloo och Mowgli säger kocken Anders Johansson om sin och Carlos Ochoa relation i köket.
Claudia Grathwohl och svärsonen Carlos Ochoa.
Emma Dal, Claudia och Sofia Heimer samarbetar runt julmaten i år också.
Claudia har drivit restaurang i 16 år.
Halv åtta på morgonen kommer Carlos till jobbet.
Det blir jultallrik i år också, men inte på plats i restaurangen.
Claudia, Emma och Sofia ger inte upp arbetet med att hjälpa andra, även om pandemin krånglar till det.

Hårt arbete att vara generös i jul

– Om det är någon gång man ska hjälpa någon­ så är det tamifan det här året, säger kocken Anders­ Johansson på Claudias kök i Katrineholm. Och det var också vad han sa när kyrkan ringde och frågade efter samarbete. Förra året utfodrade restaurangen 400 personer gratis på julafton.

Då var det kö till andra sidan gatan­. De fick ha vakter som hjälpte till att hålla ordning.

– Det var så många människor. Och det kändes väldigt bra även om det var jobbigt, säger Claudia Grathwohl som driver restaurangen.

I år är det pandemi och riktigt dåliga tider för många företag, inte minst i restaurangbranschen.

– När kyrkan ringde och frågade­ hur vi skulle göra visste jag inte vad jag skulle säga. Att oroa sig så här länge för pandemin och konsekvenserna­ för restaurangen och anställda sliter väldigt mycket. Men som tur var tog Anders över telefonen, säger hon.

Delar ut julmat

Han tog också över ansvaret och har fått Kronfågel som huvudsponsor.

– Vi hjälper alltid fattiga männi­skor. Det är inte enbart vid jul vi ger bort mat. Det sker även i vardagen. Vi gör matlådor och delar ut.

I år sätter corona stopp för julaftonssittningar på restaurangen. I stället ska de laga julmat, förpacka och dela ut till dem som behöver.

Kyrkan, Föreningen Hemvist och Familjehjälpen i Katrineholm kommer att hjälpa till att hitta sponsorer och dela ut maten.

– Vi samarbetade förra året också. Vi brinner för samma saker­ men löser det på lite olika sätt, säger Claudia.

Hjälp till familjen

Barnmorskan Sofia Heimer startade Facebookgruppen Familjehjälpen efter att hon blivit medveten om hur många av de nyblivna mammorna som faktiskt saknade leksaker, skor och kläder.

– I början fick jag be vänner­ och anhöriga att bidra med grejer­, men nu är det många som vill ge. I går knackade en man på dörren för att skänka presentkort och kassar med mat.

Nu har gruppen 1 700 medlemmar och gott om generösa medlemmar. De har samlat in 7 500 kronor, fått sponsorhjälp av Ica Maxi och har fått ihop 30 kassar med mat till jul.

Svåra problem

Emma Dahl startade föreningen Hemvist för ett år sedan, men engagemanget sträcker sig längre tillbaka, till den dag då hon hittade en hemlös kvinna i källaren.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag ringde polisen som kom från Eskilstuna till Katrineholm. De skjutsade ner henne till stationen och åkte tillbaka till Eskilstuna­, berättar Emma Dahl.

Hon såg vad som hände och visste inte vad hon skulle göra för att hjälpa kvinnan.

– Det enda rådet jag fick var att sparka henne på benet så hon hamnar på sjukhuset.

Hon skrev till kommunen, kontaktade socialen, men det hände ingenting.

– Det är sju till åtta personer som är hemlösa i Katrineholm. Ofta har de problem med droger eller har svåra psykiska problem.

Gör gemensam sak

Emma Dahl startade Hemvist för att tillsammans med andra hjälpa och stötta människor i samhällets utkant.

– Vi delar ut mat tre dagar

i veckan och försöker hjälpa till med det vi kan. Nu samlar vi ihop till lite julklappar, som strumpor och duschtvål, säger hon.

Nu gör de gemensam sak för att stötta andra till jul.

Claudia startade restaurangen för 16 år sedan. Claudia, Carlos, Anders och Maria jobbar tätt tillsammans. De serverar husmanskost men ägnar också mycket tid att prata med restaurangens gäster.

Slitsamt år

Redan före pandemin märkte de att det kom fler och fler äldre som var ensamma.

– En del kom i princip när vi öppnade restaurangen och satt kvar tills vi stängde. Vi har hört många historier om livet, säger Claudia.

Hon säger att det varit ett slitsamt restaurangår utan julbord, midsommarfirande, konferensgäster och just ingen catering heller.

– Jag ger inte upp. Jag är en före detta elitgymnast uppväxt i kommunismens Rumänien. Vi driver restaurangen med hjärtat. Det får bära eller brista, säger hon.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ingrid och Ove började på ridskolan för 25 år sedan

Ingrid Sjögrund vänder på ridskolehästen Pebbles och sätter fast henne så Ingrid kan borsta. Hon och maken Ove började rida på Trolldals ridskola i Katrineholm för 25 år sedan och tycker det är lika roligt idag.

Samuel skådar många fåglar på cykelavstånd

Samuel Wivstad från Nyköping fastnade för fågelskådning 2016 och sedan dess har intresset bara blivit större. Förra året såg han 222 arter på cykelavstånd från Nyköping vilket gav honom förstaplatsen i Fågelföreningen Tärnans Miljöskådarlista.
Utställning producerad av Sörmlands museum i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben Södermanland. Foto: Sörmlands Museum
Semester med mopeden Tempo och mopedkärran Kompis - från Oxelösund.
Katja Geiger var Sveriges första internationellt kända modedesigner med stora internationella framgångar.

Motorkultur när museet öppnar

Sörmlands museum öppnar upp för allmänheten med tre utställningar om fordon, kläder och hantverk. Mopeder och motorcyklar från 50- och 60-talen ger inramningen till utställningen som handlar om en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar.

”Bensinen i blodet” är producerad i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben, MCHK, Södermanland.

– Vi har bidragit med mopeder, motorcyklar och en del annat material och information. Museet har byggt upp utställningen. De är proffs och utställningen är jättefin, säger Stefan Andersson, ordförande i klubben.

Sammanlagt ett 30-tal mopeder och motorcyklar finns på plats i Nyköping. Åke Lagerbäck i klubben säger att de visar det som rullade på vägarna på den tiden.

– Husqvarna, Crescent och Monark var populära moppar. Jag har med en Husqvarna Novolette från 1953.

Han berättar att det finns olika skolor när det gäller gamla fordon. En del vill fixa i ordning till nyskick, medan andra vill att det ska synas att grejerna har använts.

– Vi har till exempel med en motorcykel, Fram, från början av 50-talet. Den har ett patinerat bruksskick.

I utställningen visas klassiska fordon, som Husqvarna Silverpil, Monark Blue Fighter, Norton ES, Triumph Trophy, Monark Monarscoot, DKW Hummel med flera.

– Vi saknar amerikanska motocyklar som Harley Davidson och Indian. Vi har inte heller någon japansk motorcykel från den tiden. Men å andra sidan speglar utställningen intresset i vår klubb, säger Åke Lagerbäck.

Förutom att visa upp tidstypiska moppar och hojar är det en utställning om frihet på två hjul. Museet vill fånga ”en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar, då hastigheten på vägarna var fri och Elvis Presley spelades på varje jukebox.”

Museet öppnar upp för allmänheten den 13 april.

– Vi begränsar antalet besökare i hela museet och i de olika utställningarna, berättar Susanna Janfalk, länsmuseichef på Sörmlands museum.

Hon säger att de utökat städrutinerna och satt ut handsprit på flera platser i museet. Det ska finnas information och avståndsmarkeringar så besökarna inte ska behöva undra vad som gäller.

Samtidigt öppnar två andra utställningar, den ena om designkläder och den andra om hantverk.

”Katja of Sweden” handlar om Katja Geiger som var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hennes varumärke Katja of Sweden nådde stora internationella framgångar.

Medan ”Fläta, sticka, tälj till köket” är hantverk av medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland och deltagare på Recycle design, Eskilstuna Folkhögskola.

De har tagit sig an den lite kluriga uppgiften att fläta, sticka och tälja till köket. Resultatet är enligt museet fiffigt, lekfullt och oväntat.

Aldrig för sent att höja pensionen

Klarar du dig på omkring 65 procent av lönen? Det får du i pension om du inte gör något för att höja den. Jobbar mer, sparar mer och – framför allt - ser till att ha tjänstepension. Det går lättare om du börjar i tid.

Befarar markskador när timret ska hämtas

Efter den omdiskuterade avverkningen i Brogetorp i Flen vill Naturskyddsföreningen att man fraktar bort timret med mindre maskiner, för att minimera markskadorna i skogen.