Varken polis eller bank har hjälpt Marie Janson i Vingåker efter att hon blev lurad av en bedrägerifabrik i Ukraina. Foto: Karina Frölund
Bitcoin är en kryptovaluta, det vill säga digitala pengar. Foto: Mostphotos

Ingen hjälp efter bedrägeriet

Marie Janson i Vingåker lurades­ av bitcoinbedragare på nätet. Efter ett och ett halvt år har hon inte fått någon hjälp. Polisen lade ner ärendet och Handelsbanken har ingen hjälp att erbjuda. Nu har hon anmält bedrägeriet till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

Marie Janson blev av med sina sparpengar och såg hur bedragarna tog lån i hennes namn.

– Jag är kränkt och besviken på samhället, men jag försöker undvika att vara ledsen, säger hon.

Den kriminella organisationen har lurat över 1 000 personer från mer än 50 länder. DN skrev då att det bara är en skärva av verksamheten.

Marie polisanmälde bedrägeriet.

– Polisen sa till mig att det är en industri som agerar, det var inget de kunde komma åt och så las ärendet ner. Jag känner mig oväsentlig, som en fluga man kan vifta bort.

Investeringsbedrägerier ökar

Hon pratade också med Handelsbanken och möttes av ungefär samma svar.

– De har en hel avdelning som jobbar med bedrägerier och penningtvätt, men de hade inga goda råd att ge, ingen uppföljning överhuvudtaget och tar inget ansvar för att de lånade ut pengarna.

Jakob Stigsson, jurist på Konsumenternas Bank och finansbyrå säger­ att investeringsbedrägerierna­ ökar.

– Bedragarna är väldigt skickliga­ på att manipulera oss konsumenter att lämna ut koder och göra överföringar.

Han säger att konsumenten hamnar i ett svårt läge vid investeringsbedrägerier.

– Om konsumenten själv lurats till att göra överföring saknas ett effektivt konsumentskydd i dag. Vi har informerat om det problemet i flera år men det tar tid att skapa nya regler.

Att stjäla sparpengarna på kontot och att ta lån i någon annans namn är två olika slags bedrägerier som hamnar under olika prövningar.

– När någon har tagit lån i ens namn finns ett skyddande praxis för konsument att invända mot betalningsskyldigheten. Gör bedragaren en överföring utan att man vet om det finns det regler som kan göra att banken ska ersätta konsumenten. Men det beror på omständigheterna om man får tillbaka några pengar eller slipper betala lånet, säger Jakob Stigsson.

Känner sig våldtagen

För Maries del började det med att hon på en webbsida anmälde sitt intresse för den digitala valutan bitcoin. Då ringde en försäljare upp och hon övertalades att satsa en mindre summa. Hon uppmanades att ladda hem programmet Anydesk för att få hjälp med det tekniska.

Samma sekund som Anydesk låg på hennes dator såg hon hur någon fjärrstyrde datorn och sökte­ lån i hennes namn.

– Jag känner mig våldtagen. De har tagit ifrån mig något, och då menar jag inte bara pengarna, utan en del av min person.

Nu får hon betala lånet som hon själv aldrig tog.

– Jag tycker att det borde finnas fonder för såna här ärenden. Det kommer bara att bli fler och fler. Eller att att det skulle täckas av drulleförsäkringen.

Det har påverkat hennes ekonomiska situation väldigt mycket.

– Jag har kunnat hålla kronofogden borta. Jag är duktig på att hanka mig fram, men ibland har jag inte pengar till mat eller bensin, säger Marie.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

De vågade satsa på eget mitt i krisen

Hälsocoachen Emma William-Olsson, målaren Oskar Lundqvist, fotografen Yamen Al-Tnnary och rekryteraren Hanna Isaksson vågade starta eget corona-året 2020.
Foto: Lennart Angermund/Mostphotos

Polisen i Sörmland varnar för inbrott i företagsbilar

Tjuvar tar sig in på företagsområden och stjäl tankkort, serviceböcker och verktyg. Polisen varnar och uppmanar företagarna ställa bilarna hemma hos personalen.

Just nu har närområdet, dvs Katrineholm och omkringliggande kommuner problem med stölder i företagsbilar. Stölderna har skett på industriområden där flera bilar står parkerade bredvid eller nära varandra.

Tjuvar har i flera fall tagit sig in på området genom att klippa upp staket. I bilarna har instruktions/ serviceböcker och tankkort stulits. Vid tidigare tillfällen har även verktyg till stora värden stulits.

Tjuvarna är ofta vana vid vad de ska göra och är snabba, en inbrott är klart på några sekunder till någon minut. Det är mycket vanligt att de är flera personer som samarbetar vid brotten.

Att tänka på just nu:

Om möjligt låt personal ha sin servicebil parkerad hemma.

Ta ut Serviceböcker och värdeföremål ur bilen efter arbetsdagen och lämna handskfacket öppet så tjuvarna ser att inget finns att hämta.

Förvara inte verktyg i bilar om det går att undvika, är bilarna tomma lämna flak/skåp öppna så slipper ni skador.

Måste ni ha verktyg i bilar parkera dem helst inomhus och eller på sådana sätt att det är svårt att komma åt skåpens innehåll.

Om ni måste ha bilarna kvar titta över var bilar parkeras på området, placera dem om möjligt så exponerat som möjligt, dvs gärna mitt på gården väl belyst där det som tjuv är svårt att gömma sig, smyga fram och komma undan.

Sänder med flyer för anslag m.m 

Kriminologen Daniel från Eskilstuna debuterar som deckarförfattare

Daniel Vesterhav i Eskilstuna har skrivit en deckare om organiserad brottslighet och kriminella nätverk tillsammans med Per Ottosson. De är minst sagt pålästa i ämnet.

Ulla-Britt, 76 år, är redo med kameran

– Det började med att det var uggleungar vid stugan i Oxelösund, säger Ulla-Britt Larsson. Hon fotade hundratals bilder av deras uppväxt för 10 år sedan. Nu fångar hon bäver, fåglar och naturens skönhet på bild.

Lars Petter stöttar byns gymnasieelever med tusenlappar

Efter 160 år delar fortfarande hemmansägare Lars Petter Jonssons donation Kuhlsta gård ut stipendier till Blackstas ungdomar i gymnasiet. Nu för tiden behöver de inte ens byta namn till Björkman.