Snösparvarna är ett ljus i mörkret

Vad är det för höst vi har? Ja, än så länge har vi inte haft någon höst i södra halvan av Sverige. Den meteorologiska definitionen är dygnsmedeltemperatur under 10 grader under en femdygnsperiod. Det har vi inte haft så här en bit in i november.Jag gillar höst. När september suddar ut augustis lite kladdiga värme, de där dagarna med hög luft och vattnet i havsviken är glasklart. En tid att skörda både i trädgården och i den vilda naturen. Tid att rusta inför den stundande vintern. Så kom oktober. Visserligen med kortare och kortare dagar, men kylan höll sig undan. Lövträden har endast motvilligt släppt sina löv i år – fortfarande lyser gula klickar upp utanför fönstret.

Jag har fortfarande inte lyckats samla mig till slutlig skörd i landet. Potatis, morötter och rödbetor trängs med kål och purjo. Lejongap och ringblommor som färgfyrverkerier. Värmerekorden står som spön i backen. Bekvämt och behagligt – men med en dov ton av oro.
Sedan kom Mörkret. 25 oktober var det dags att vrida tillbaka klockan. Det är lika chockerande varje år hur mörkt det blir – hur svårt det är att hinna med sådant som kräver lite dagsljus. Ovanpå det –  det stora mörkret. Trump vs Biden. Presidenten som under sina fyra år vid makten etablerat aggression som sättet att ventilera samhällsfrågor. Med sina fake news har han stärkt fenomenet att min åsikt är lika mycket värd som dina fakta. Vad får vi för värld om vi inte utgår från en någotsånär gemensam syn på fakta, men har olika åsikter hur vi hanterar dem.

Han dissar en samstämmig forskarkår med förnekandet av klimatförändringarna. Kaliforniens bränder löser man genom att sköta skogarna bättre – med kratta.Hans medicinska experter vrider sig som maskar när han påstår att corona snart är över, att en bra idé kan vara att injicera desinfektionsmedel. Och så vidare, och så vidare…När valresultaten börjar droppa in ser det ut att bli total solförmörkelse. En majoritet av amerikanerna verkar ha valt förakt för vetenskap, demokrati och folkvett. Efter ett enträget räknande av förtidsröster silar svaga ljusstrålar in. Joe Biden som vill föra USA tillbaka till Parisavtalet, som har en plan för att minska klimatutsläppen knappar in – för att slutligen utropas till USA:s nästa president. Att höra hur landets sittande president under hela denna process skriker om ”stulet val, bedrägeri och stoppa rösträkningen” är helt ofattbart.

Sociala medier vimlar av skildringar av Trump i olika ilskna småbarnsposer, men de dova toner blir verkligt skrämmande när beväpnade supportrar reser till Pennsylvania, när Facebookgrupper stängs ner efter uppmaningar till väpnat uppror mot bedrägeriet. Det är det som är i potten för det ständiga underblåsandet av motsättningar – här som där.Ett ljus i mörkret är att få iaktta en flock snösparvar som ett snömoln på en stenig havsstrand. Vi måste kämpa för att bevara deras arktiska livsmiljö från ett allt varmare klimat.