Den politiska vinden blåser i odemokratisk riktning

Vi lever i en föränderlig tid. Med det menar jag inte att vi fått uppleva det smärre besväret att utstå social distansering och andra coronarelaterade uppoffringar, utan att vi fått vänja oss vid ett politiskt klimat i världen som år efter år utvecklats i en allt mer odemokratisk riktning.

I USA för en allt mer självsäker Donald Trump fram ett populistiskt budskap som han hoppas ska ge honom fyra år till i Vita Huset. I spåren av Trumps första mandatperiod som president har vi sett hur Amerika delats i två, där Demokraternas moderata och progressiva väljare står på en sida, och Republikanernas mer konservativa och religiösa väljare på den andra.

Skiljelinjerna framstår tydligt såväl på gatorna, efter senaste tidens skjutningar, som i TV-rutan och på sociala medier, där båda sidor har skapat egna filterbubblor åt sig själva. Republikaner kollar på Fox News, och citerar Breitbart medans demokrater kollar på CNN och citerar Buzzfeed.

Det här skulle kanske inte kunna bli mer än en fotnot i framtida historieböcker, men vi kan se hur världen trots det som hänt tagit efter Amerikas populistiska tendenser. I Ungern har Orban flyttat sitt parti och hela landet långt högerut, med sitt nationalistisk antiinvandringsbudskap.I Turkiet har Erdogan tryckt igenom reformer som gett honom större makt över landets domstolar och regering, medan man i Ryssland har trappat upp detta ytterligare några steg genom att Vladimir Putin sett till att han potentiellt kommer kunna sitta på makten i ytterligare 12 år framåt.

Detta kanske låter som ett problem för andra länder, väldigt långt borta från vår lilla region. Det känns ju ofta som att Sveriges demokrati stundtals är orubblig. Oavsett om regeringen varit blå eller röd så har den spelat efter samma regler. Vi lyssnar på våra experter, våran forskning, och i alla fall till största del också våra medborgare.

Men vi får inte glömma bort att Sveriges befolknings demokrati, lite drygt hundra år gammal och inte ens det för kvinnor, inte har funnits där under majoriteten av vårt lands långa historia. Sveriges demokrati är egentligen en nymodighet. Så i denna föränderliga tid, när resten av världen röstar in auktoritära och populistiska ledare kanske det är värt att börja fundera. Kan vi se dessa tendenser även i Sverige?