Intresset för att sätta rätt trädslag på rätt plats har ökat rejält efter några år av stora granbarkborreangrepp i Sörmland. Det anser både Anna-Lena Lindström, distriktschef på Skogsstyrelsen och Johan Nilsson, skogsinspektor på Mellanskog. Foto: AnnaMi Skoog

Utmaning att planera sin skog i nytt klimat

Det förändrade klimatet påverkar skogen i stor utsträckning och det påverkar också markägarna.– Intresset för att sätta rätt trädslag på rätt plats är mycket större nu, säger Johan Nilsson, skogsinspektor på Mellanskog.

Han säger att skogarna kommer att bli mer varierade framöver med blandskog och tall på torrare mark.

– Tidigare har det ofta varit ett ensidigt ekonomiskt tänkande när skog ska planteras, då har de flesta planterat gran, men nu tänker de flesta till på ett annat sätt. Om 10 till 15 år kommer man att se mer blandskog växa upp i Sörmland, säger han.

Grundvattennivåerna är låga i många av Sörmlands åsar och det är torrt i markerna. Granbarkborrarnas angrepp har sträckt ut sig över flera år.

Mellan första januari i år och sista augusti har skogsägare ansökan om tillstånd till att avverka på 5 093 hektar i Sörmland. Det är 700 hektar mer än förra året och nästan 1700 hektar mer än 2018.

Stort intresse

– I Sörmland är skadorna rejält stora så det mesta som avverkas handlar om granbarkborre. Och det är definitivt inte över. Även om vi tar oss ur den här situationen, kommer det en liknande igen. Det kan bli vardag, säger Anna-Lena Lindström, distriktschef på Skogsstyrelsen.

Hon säger att klimatförändringarna syns och många markägare vänder sig till Skogsstyrelsen för att få råd om hur de ska föryngra markerna i ett nytt klimat. Och det handlar om stora arealer,

Flyttar norrut varje år

Enligt Skogsstyrelsen flyttar klimatzonerna norrut med 5–10 kilometer om året.

– Vi har börjat med kurser om det nya klimatet och vi kommer att göra fler. Det kommer ganska många frågor.

Anna-Lena Lindström säger, liksom Johan Nilsson, att fler är intresserade av blandskog och att sätta rätt träd på rätt plats.

– Många skogsägare är aktiva och mycket engagerade i sin mark, så det är klart de vill ha en så bra skog som möjligt. Träden ska ju ha förutsättningar att växa under många år, säger hon.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Marias ridskola lockar ungar från hela länet

Maria Falck var tio år när hon bestämde sig för att starta ridskola som vuxen.  – Jag var egentligen lite ängslig i stallet och rädd för att rida, men jag ville så gärna vara en del av den världen, säger hon.  I år har hon drivit ponnyridskola i Björkvik i…

Susannes iglo ska locka gäster

I våras blev det tvärnit på Jogersö camping i Oxelösund, som på så många andra ställen. Sedan kom hemester och en ny campingvåg. Nästa steg är vintercamping. När många börjar ledsna på allt som inte går att göra i restriktionernas tid satsar campingen på matupplevelsehelger i egna husbilar och husvagnar.

Ännu inte helt jämställt i de gröna näringarna

Bland unga i de gröna näringarna är det en större andel män som äger både mark och företag. Det framgår av LRF:s rapport om jämställdhet, Ung och lovande.

Digital lokalrevy i Nyköping

– Vi bestämde oss i september för att göra en revy, sedan har vi fått anpassa oss till verkligheten flera gånger, säger Lars Borg, producent för Nyköpings Lokalrevy.

Gnesta har digital fritidsgård

Sedan jul har fritidsgården Chill stängt all fysisk verksamhet. I stället möter de ungdomarna via ett digitalt forum på nätet.