Torch plockar upp facklan igen

Herrarna i det anrika hårdrocksbandet Torch från Eskilstuna, är aktuella med sin tredje fullängdare – Reignited. Det dröjde 36 år, men nu är den snart här. Den 25 september släpper de sin hett efterlängtade platta och den 9 och 10 oktober går man upp på scenen på Saga salongen i Torshälla för två framträdande. Förväntningarna har inte varit större.
Jag träffar gitarristen Christer First i musikaffären som han äger och har drivit i tre decennier. När vi börjar prata om Torch, märker jag att bandet och dess historia betyder mycket för Christer som genast börjar prata om anekdoter från bandets första stora era vid mitten av 1980-talet.
– I början hände allt så fort och vi blev nog lite överraskade av responsen på vår första platta, den självbetitlade Torch som kom 1983, minns Christer. I början var det inga stora pengasummor som rullade in, men plötsligt fick vi en hacka här och där som fick oss att höja på ögonbrynen. Jag har sett en försäljningssiffra på 25 000 exemplar som var hyggligt bra då. Turnéerna tog oss runt till många platser i landet, framför allt folkparkerna men även Stockholm och senare också Europa och då framför allt Beneluxländerna. Publiken var helt galen, säger Christer och ler.
Skivbolaget ville ha en uppföljare direkt och Electrikiss som kom ut året efter var mer eller mindre framstressad och stilmässigt spretig och långt ifrån lika homogen som första plattan.
– Vi hade knappt låtmaterial för en hel platta och någonstans där hamnade vi snett. Vi blev tveksamma och hamnade i ett vakuum. Bandet sprack 1986 och vi gick åt skilda håll.
Åren gick och grabbarna satsade på sina civila yrken, men det fanns fortfarande en liten gnista kvar hos grabbarna i bandet. Man gjorde några spelningar, Rock at Sea 2013 och Sweden Rock Festival 2018, som gav bandet en knuff i ryggen.
Uttrycket att flyga under radarn, passar i Torch fall för i cirka fyra års tid har bandet filat i det tysta på ett nytt album och nu i höst släpper man albumet Reignited.
Christer fortsätter:
– Inspelningsmässigt skiljer det mycket åt mellan 1983 och 2020. Tekniken har utvecklats enormt och vi själva i bandet känner inte samma press som då. Låtarna mejslas fram med det egna tycket som ledstjärna och vad fansen vill höra.
Förväntningarna på skivan och bandets framtid är att få så stor spridning som möjligt, säger Christer. Många rocktidningar runt klotet har redan hört av sig för intervjuer och spelningar planeras. Det börjar rulla kan man säga.

Stort nyintresse för lieslåtter och ängar

Det märktes ett stort intresse för kunskapen om lien och ängar på årets lieslåtterkurs anordnad av Länsstyrelsen. I år hölls kursen på Veckla gård mellan Vadsbro och Sköldinge, lördagen den 25 juli. Flera av deltagarna var unga vilket är glädjande i och med att kunskapen då förs vidare. Vad är det för lie som hängde längst inne i boden? Går den att slipa upp och använda? Hur anlägger man och sköter en äng? Men redan slåtterkunniga ville också lära sig mer om att skärpa lien, bättra på slåttertekniken eller få mer kunskap om ängar. Det var runt 20 deltagare och det kändes som en grupp med lie- och ängsintresserade som samlats och inspirerade varandra och utbytte kunskap. Framförallt märktes ett växande intresse för hur man anlägger och sköter en äng. Många vill anlägga en liten ängsyta på sin tomt eller i närmiljön. Kanske är det föregående års skräckrapporter om att de pollinerande insekter minskat. Minskningen av insekter tros dels bero på miljögifter men också på bristen på föda, alltså på blommande blommor. Har man missat årets lieslåtterkurs kan man också få kunskap om liar och ängar genom att delta i någon av länets slåttergillen, Veckla i Flen 1/8, Grindvik i Gnesta 8/8 och Lisstorpsängen i Katrineholm 15/8.
Monika Gustafsson

Populär deckarvandring trots coronatider

Onsdagen den 3 juni var det åter dags för deckarvandring i Eskilstuna. Den här gången var det ett lite annorlunda upplägg.
– Ja, det fick bli en anpassning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring antalet deltagare och avstånd, säger författaren och guiden Bengt Lundblad.
De två tidigare åren har maxantalet varit tjugo personer per grupp, men i år är gruppen uppdelad i två. Först går 70 plus och de som är lite försiktigare. Timmen senare går övriga.
Är det någon mer skillnad från tidigare år?
– Nej, faktiskt inte, svarar Bengt och ser ut över Eskilstunaån och den gamla bebyggelsen kring Köpmangatan. Trots att det har kommit några fler böcker i serien Mälarmord som är rutten den samma i år. Men det är högst troligt att jag ändrar lite i konceptet.
Deckarvandringarna som är inne på sen tredje säsong tar sin början vid Café Tingsgården. Under en timme gör gruppen några stopp vid platser som omnämns i böckerna och som guiden berättar mer ingående om.
– Eftersom att Mälarmord är en deckarserie som utspelar sig under 1940-50- och 60 talen så blir det extra roligt för framförallt den äldre läsekretsen, berättar Bengt, som bara för några minuter sen har guidat runt fyra stycken 70 plussare vars uppspelta röster, ännu ekar mellan husväggarna i Gamla stan.
Lördag den 13 juni kl. 11 är det åter dags, men då får Strängnäsborna chansen till en timmes verklighetsflykt.
– Det är många som går den vandringen och frågar mig om jag har inspirerat tjuvarna som stal begravningsregalierna ur domkyrkan med boken, Domkyrkans duvor, som också handlade om en stöld ur kyrkan.
– Kan det vara så?
– Nej, säger Bengt och skrattar. Även om handlingen i boken är i det närmaste exakt som verklighetens stöld så tror jag inte det.
Under sommaren kommer det att finnas möjlighet att gå deckarvandringar i både Eskilstuna och Strängnäs. Information finns på hemsida och facebook för de bägge städernas turistbyråer. Studieförbundet Vuxenskolan marknadsför också arrangemangen och man kan anmäla sig där också. Utöver dessa så har författaren själv både Facebooksida och hemsida med information om vandringarna och böckerna.