Tomat- såsens dag

Textstorlek:

Alla har vi våra egna dagar. Mor har en och far har en. Kanelbullen har också en egen dag så varför skulle inte tomatsåsen ha det. Självklart och i morgon infaller den. Därför bjuder vi på olika sorter – både med traditionellt kött och vegetariskt. Mama mia, vad gott.

Annons:

Bolognese

4 portioner

Klassisk italiensk bolognese med nötfärs, vitlök, selleri, rött vin och krossade tomater. Servera din bolognese med färsk kokt pasta och toppa med riven parmesan. En riktigt läcker vardagsrätt.

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 selleristjälkar

2 msk olivolja

400 g nötfärs

2 hönsbuljongtärningar

3 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater (à 400 g)

2 dl rött vin eller vatten

2 lagerblad

1 tsk timjan

1 tsk socker

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk peppar

Gör så här:

1) Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i olja i ca 3 minuter.

2) Lägg i köttfärsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. 3) Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning i ca 1 minut.

4) Blanda i krossade tomater, vin eller vatten, lagerblad och timjan. Koka upp under omrörning. Sjud såsen under lock i ca 30 minuter.

5) Smaka av med socker, salt och peppar. Servera med pasta.

Annons: