Flyttat tonvis med ost

Ost i olika storlek förpackade på vagnar kör Kerstin Jürss in i de nya mejerilokalerna i Hälleforsnäs. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Plastat och packat, plastat och packat, igen och igen. Kerstin och Claes Jürss har flyttat sitt mejeri till Hälleforsnäs. Det innebar att fyra ton ost förpackades och flyttades till sina nya kylrum.

Annons:

I de nya lokalerna på gamla bruksområdet i Hälleforsnäs har ostarna, mjölktankar, ystningskärl, sju års bokföring och butiken nu ställts in.

– Äntligen, det drog ut på tiden med kylrummen. När vi flyttat allt utom osten fick vi vänta i en vecka på att kylan skulle fungera ordentligt, berättar Kerstin.

Det är hårt arbete att flytta ett mejeri, även om det är småskaligt.

– Jag har diskat formar och annan mindre utrustning i två dygn nu, säger hon. Allt var tvunget att diskas efter flytten, säger hon.

Hygienen kontrolleras oavbrutet. Att göra ost handlar om kemi och mikrobiologi. Mjölk ska koagulera, rätt bakterier och mögel ska växa till sig och temperaturen ska regleras.

Nu har de nio kylrum, i olika temperaturer och med olika luftfuktighet. Det finns plats för flera ton i lager. Osttillverkning kräver rätt förhållanden.

– Vitmögelost, blåmögelost och kittost kräver hög luftfuktighet i början av lagringen, men blåmögelost vill ha lite kallare och kittosten lite varmare, förklarar Kerstin.

Än så länge räcker lokalerna som ligger bredvid kolhuset på bruksområdet. Men enligt plan ska de också flytta in ost i det gamla skyddrummet. Bergrummet som idag står tomt ska så småningom bli lager.

– Men det får vänta. Nu måste vi igång och producera ost igen.

De tappade en månads produktion, så de ligger i för att fylla på kylrummen. Sommaren är en försäljnings-topp för mejeriet och viss ost kräver både vila och omsorg för att bli klar.

– Efterfrågan på hårdost har ökat, vilket naturligtvis är roligt. Men den tar längre tid att göra, och kräver mer lagringsutrymme eftersom den ska ligga i månader, säger Kerstin.

Hon håller kurser i småskalig osttillverkning för andra som vill lära sig hantverksmässig ystning och starta ett eget litet mejeri.

– På senare år har det kommit en ny grupp till kurserna. Det är såna som vill lära sig göra lite ost utan att försörja sig på det.

Den nutida gröna vågen handlar mycket om mat.

– Många som går kurserna har starka åsikter och värderingar om mat. Många är skeptiska till industriproducerad mat, berättar Kerstin.

Kursdeltagarna har ofta tagit ställning och vill inte ha mat från länder med en i deras ögon bristfällig djuretik.

– Mat är politik. De vill ha kontroll över produkten, vill att den ska vara lokalproducerad. Ofta prövar de att själva göra egen korv och syra vitkål och grönsaker.

Både Kerstin och Claes har ett förflutet på naturbruksgymnasium i Jämtland där de också lärde elever göra ost.

– Jag tycker det är kul med den pedagogiska biten, dessutom är ost och ystning ett intresse jag gärna uppmuntrar, säger Kerstin.

Karina Frölund

Annons: