Mat

Nyfikna getter mjölkas för ost av god kvalitet

Alva Borgh på Sörbro gård
Djur | Lantbruk Välväxta 60-kilos getter skuttar lätt uppför trappan till det smäckra mjölkningsbordet. Det rymmer på decimetern 18 getter som står i bekväm arbetshöjd för den som ska mjölka. LÄS MER

Småskaligt på matsedeln

Carina Dalunde rör i grytan
: Hållbarhet Strax utanför Gnesta vackert beläget vid sjön Sillen ligger gården Norra Stene. Här bor och verkar Carina Dalunde och Staffan Åkerman. Norra Stene köptes 1909 av Staffans gammelmoster Elin Löfström. Hon var trädgårdsmästare och levde ogift på gården. Det berättas att hon red damsadel in till Gnesta för att handla, en ovanlig syn även på den tiden. LÄS MER

Sörmländsk mat – väl värd att vara stolt över

Matstrategi
: Livsstil År 2020 ska Sörmland vara ett av Sveriges tre ledande matlän. Det är ett av målen för den nya matstrategi som länsstyrelsen tillsammans med mataktörer i ländet sjösätter i maj. LÄS MER

Hönseriet blev viltrökeri

Anders utanför rökeriet
Djur En oväntad allergi tvingade Anders Johansson att sadla om från broilers till vilt. – Det tar tid att lära sig ett nytt yrke, konstaterar Anders. LÄS MER

Liten som aldrig vill bli stor

Carmen Wikström med en av killingarna
Djur Djurintresset och längtan efter ett liv på landet är drivkraften för Carmen Wikström. — Det finns något väldigt tillfredsställande med att tillverka sin egen mat, säger hon och skrattar. LÄS MER

Ekologisk och närproducerad mat finns närmare än vi tror

Rolf Gillstam
Djur Rolf Gillstam har jagat i trettio år. Numera driver han ett EU-godkänt viltslakteri på gården Getskav utanför Katrineholm. För den här inbitne jägaren är Sörmland som ett skafferi fyllt med det mest ekologiska kött man kan få. LÄS MER