Vårupptakt i Österåker

Mitt Sörmland - SvängomFlickorna passade på att ta sig en svängom.
Textstorlek:

Österåker hembygdsförening inledde vårens och sommarens program med drag. För kvällens underhållning stod nämligen musikanterna i Byledraget. De spelar välkända, trallvänliga låtar, ja helt enkelt godingar från förr. Ett sånghäfte delades ut och publiken sjöng med.

Utanför fönstren kunde vi se, ana och hoppas och det var säkert både det efterlängtade vårvädret och tonerna från Byledraget som gjorde att flickorna inte kunde sitta stilla.

På bilden ser vi Barbro Jordell, Kerstin Östman, Margareta Andersson och Anita Andersson. Nu är de inte bara bra på att dansa för i pausen hade de också fixat kaffe och smörgåsar.

Hembygdsföreningen passade också på att informera om den snart avslutade renoveringen där återuppbyggandet av museiföremålen återstår. Sommarens program är omfattande där trädgårdsdagen i maj är det som närmast följer. Gökottan i år är vid Skogbokvarn och efter får de som vill passa på att se hur en kvarn såg ut i stort sett som den lämnades 1952. Vid gudstjänsten i Tallsätter har skolmuseet öppet och i år kommer ”Olle i Bergatorp” att bland annat berätta om sin skolgång där på 1940-talet. Vid öppet hus i juli ”återinviger” vi hembygdsgården med att bland annat på lördagen ha föredrag av Ingrid Söderberg och Rune ”Ärrpe” Pettersson. På söndagen återkommer den traditionella fotoutställningen.

Ni som gillar leksaker ska absolut besöka hembygdsgården under kulturkvällen i juli. Då kommer nämligen Peter Pluntky att värdera leksaker och andra tekniska prylar samt berätta om bland annat leksakstillverkaren Lars Nilsson från Österåker. I september åker vi remmalag. När ordföranden skrutit sig hes över programmet (han var hes redan när kvällen började) fortsatte Byledraget med andra halvlek. Avslutningslåten kunde inte vara mer passande än orden i Mosippan:
– När solen på snön börjar verka och ljusare vi får ..