Valborgsmässofirande i Valla

Textstorlek:

Lions Club Katrineholm/Oppunda och Sköldinge-Valla-Lerbo hembygdsförening anordnade sedvanligt firande på idrottsplatsen i Valla. Lions monterade upp tre tält för kvällens aktiviteter. Ett av tälten var ett katastroftält som lånats för att visa vad Lions bland annat skänker pengar till. När allt var klart kom en tromb och blåste iväg allt inkl. bord och stolar. Två av tälten blev helt demolerade medan det tredje, katastroftältet, rullade iväg och stannade i staketet på andra sidan vägen. Det visade att det klarar påfrestningar och är värt att sända till de katastrofområden som uppstår i världen. Lions fick använda tältet och där duka upp för lotteri och chokladhjul, efter att hjulet reparerats då det också blåst omkull och gått sönder.

Sköldinge kyrkokör sjöng in våren medan Caroline Arana, född Hoinard, talade in våren. Lions delar alltid ut ett pris till årets Eldsjäl. I år gick det till Sören Filipsson, Sköldinge, som med stort intresse, kunskap och engagemang levandegjort Kantorps gruvområde och gett den uppväxande generationen intresse för hembygdens kultur och historia.

Scouterna vandrade med facklor från sin lokal Rockan och kunde i rätt tid tända eld på det väntande riset. Femteklassarna sålde korv och kaffe, vilket är ett uppskattat inslag. Kvällen avslutades med ett gnistrande fyrverkeri.

Att valborgsmässofirandet är uppskattat av vallaborna och även tillresande märktes tydligt, då många sökte sig till festplatsen. Stämningen var glad och trivsam. Många öppnade sina plånböcker för att köpa lotter och spela på chokladhjul. Av Lions 2000 lotter återstod endast 153 stycken när kvällen var slut. Chokladhjulet snurrade intensivt och gav ca 1400 kronor.

Vinden mojnade, det förutspådda snö- och regnvädret uteblev och arrangörer, medverkande och publik kunde nöjda dra sig hemåt.