Välbesökt presentation

Mitt Sörmland - Fullsatt församlingsgårdFörsamlingsgården i Valla var fullsatt av vetgiriga f.d. och nuvarande vallabor. Foto: Jennie Fornedal.
Textstorlek:

Drygt 60 personer bevistade Sköldinge-Valla-Lerbo hembygdsförenings presentation av årsskrift 2013. Årets upplaga är en ganska så diger lunta på 116 sidor om Vallas 150-åriga historia. Orten föddes i november 1862 då det första tåget med kung och andra storheter passerade den då nybyggda järnvägsstationen. Strax efter började platsen att befolkas av köpmän och hantverkare, man byggde bostadshus och Valla fick ett gästgiveri och blev ett stationssamhälle.

År 1915 kunde Valla kallas municipalsamhälle och man planerade att orten skulle bli köping. Men under 1930-talet uteblev den tidigare tillväxten, ortens utveckling stannade av. Kulmen kom under 1960/70-talet då alla industrier och de flesta affärer upphörde eller flyttade. I dagens Valla finns endast några affärer, orten har blivit en sovstad för människor vars arbete ofta finns på andra orter. Det är en utveckling som kanske alla små stationssamhällen genomgått.