Vadsbro Blacksta Föreningsgårds nya ordförande vill öka takten

Textstorlek:

Föreningsgården årsmöten brukar vara välbesökta och de avslutas alltid med våfflor och sylt. Också detta år var de nio ägarföreningarna på plats men allt var inte som vanligt. På dagordningen stod att välja ny ordförande – den första kvinnliga.

Föreningsgården är inte känd för att byta ordförande ofta.
– När vi gör det så ska det ske med besked, sa Åke Carlsson, avgående ordförande när han högtidligt överlämnade ordförandeklubban.
– Och kom ihåg att det är väl känt i det gamla bondesamhället att det var de små och rödhåriga som Ulla, som var bäst på att få saker gjorda, lade han till med ett skratt.

Ulla Johanson gillar när det händer saker. Och det finns likheter med både Pippi Långstrump och Lilla My.
– Vi har ett fantastiskt utmanande och helt underbart år framför oss, inleder hon.
– Min främsta styrka är att jag ser fler möjligheter än problem. Föreningsgården är ett nav för hela bygden, för dels har vi ett hus, dels har vi verksamhet året om. Dessutom kan vi göra vad vi vill i föreningsgården bara det gynnar bygden och bygdeutvecklingen.

De senaste åren har föreningsgårdens verksamhet vuxit och breddats och uthyrningarna har ökat. Aktiviteten på Facebook är intensiv och pressklippen på tavlan i entrén ökar.
– Nu finns både folk och ork. Vi som är aktiva tycker att det är kul. Vi har ett spann mellan 12 och 75 år på de personer som är med och gör verksamhet. Vi vågar pröva nya saker och avsluta sådant som inte fungerar.

Ulla Johanson vill att föreningsgården ska vara mer än en lokaluthyrare.
– Det är viktigt att ha en vision med storslagna mål och ett visst mått av storhetsvansinne, säger hon med glimten i ögat.

Förra verksamhetsåret var besöket av Cirkus Cirkör och den uppskattade familjedagen en höjdpunkt. I år ska bland annat James Hollingworth ge en konsert, Scenkonst Sörmland sätter upp en nyskriven pjäs av Susanna Alakoski och så blir det aktiviteter på tema läslust och litteratur. På lördagarna brukar ortsborna träffas för att äta frukost och lösa Melodikrysset tillsammans.
– Bland aktiviteterna ska alla hitta något som känns kul och spännande. Allt mer verksamhet riktar sig till hela familjen från mor- och farföräldrar till barn och barnbarn, avslutar Ulla.