Utställning förr och nu vid Café Pottan i Stigtomta

Mitt Sörmland - Utställning på Cafe PottanDen lilla utställningen och kan ses mellan 11.30 och 14.00 på vardagar då matsalen är öppen.
Textstorlek:

Café Pottan är känd för sin goda mat, och varför inte fråga dem om vi får ställa en liten utställningsskärm med hembygdsföreningens bilder där? Sagt och gjort. Undertecknad plockade ihop en liten del av den mängd information i form av bilder och berättelser vi har i föreningen och Torbjörn Andersson bidrog med skärm och sitt kunnande.

Vi börjar med bilder från hur Parkudden såg ut förr och där nu lunchserveringen är. Sedan kommer en bild på huset vid infarten till Stigtomta. Uddbol, före detta handelsbod och post-o-telefonstation. Skräddargården, före detta Emiliero och NTO-lokalen är med också. Några kopior av flygfoton på Stigtomta då och nu finns också.
Den andra delen av utställningen beskriver nöjeslivet vad beträffar dans och underhållning i samhället. Stigtomta idrottsplats utmed Nykyrkavägen har varit föremål för både idrott, dans, midsommarfester, gymnastikuppvisningar och inte att förglömma fotbollsmatcher.

Här ett utdrag ur en intervju med Einar Andersson, gjord av Bengt Skagerström 2013:
Vad fick ni för belöning efter en match?
– Oftast fick vi en sockerdricka och var helt nöjda med det. Även när vi sprang ut på planen till tonerna av den högtidliga ”Södermanlands Regementets March” ur högtalaren kändes det som något stort. Efter matcherna kunde vi faktiskt få tvätta av oss svetten vid den handpump som fanns på i Parken.

Var det mycket åskådare på matcherna?
– I derbyna mot Vrena var det upp emot 200 personer som kom och såg på och hejade på sitt lag, annars cirka hundratalet. Publikrekordet slogs i DM 1944 mot Nyköpings SK i kvartsfinalen. Mycket folk var det också i kvalet till divission 5 mot Åkers IF år 1945. Den matchen fanns faktiskt med på den svenska Tipskupongen. Resultatet blev 1-1, alltså ett X.

Många berättelser och bilder finns från den tiden. Jag själv minns när jag som liten fick följa med far och mor på dans på 50-talet och stå vid skranket och se på när de vuxna roade sig. Kanske var det Snoddas eller Towa Carson som uppträdde.

Bilden föreställer vår lilla utställning och kan beses mellan 11.30 och 14.00 på vardagar då matsalen är öppen. Café Pottan fick sitt namn av den ”världsbekanta utekissardagen” 1995, då samhället mätte kväveutsläppen i reningsverket och bevisade att det minskade med 25 procent när man ”gick på pottan” i stället.

 

För Stigtomtaortens hembygdsförening