Tunnan i luften

Textstorlek:

Lördag 2011-10-15 var det i strålande höstväder en stor flygfest i Nyköping när F11-museum på Skavsta firade sitt 20-årsjubileum. Redan mer än en timme före öppnandet kl 11 började besökarna strömma till och åtskilliga tusen flygintresserade besökte jubileumsdagen innan programmet avslutades kl 15.

Flyguppvisning med veteranflygplan som J29 Tunnan, J32 Lansen, B17 och DC3 samt dagens målflygplan MU-2 och två olika uppvisningar med flygvapnets nuvarande stolthet JAS39 Gripen ingick i programmet. Vidare invigning av F11-museums nya Viggensimulator, inbyggd i framdelen på ett riktigt Viggenflygplan. Föredrag om flygvapnets Libyeninsats och spaningsflygets utveckling fram till dagens ingick också i programmet, liksom visning av Kustbevakningsflyget, Flygtekniska skolan och Saab Supports verksamhet på Skavsta. Dessutom ärtsoppa, varmkorv och kaffe med bulle samt försäljning av T-tröjor, kepsar, böcker mm.

Just flygplanen Tunnan och Lansen i luften väckte nog extra nostalgi hos besökarna eftersom båda dessa flygplan i spaningsversion var i tjänst på spaningsflottiljen F11 när det begav sig på 50- och 60-talen. Lansen liksom spaningsversionen av Draken var i tjänst ända fram till avvecklingen av flygverksamheten i slutet av 1970-talet inför nedläggningen av F11 den sista juni 1980. I museihangaren finns just dessa tre spaningsflygplan till beskådande plus ytterligare några flygplan med F11-anknytning. Museet är öppet sista söndagen varje månad plus alla onsdagar under sommaren.