Trotjänare avtackades

Textstorlek:

Dryga 60-talet församlingsbor hade samlats i Österåkers kyrka den 1 juli 2018 för mässa och avtackning av kyrkväktaren Ola Malmkvist. Mässan leddes av Ma Oftedal med assistans av Annalena Geiron-Widén och kyrkvärdar. Från läktaren hördes vacker musik framförd av Carl-Henrik Gustavsson på orgeln i skönt arrangemang med Elisabet och Rolf Ohlsson på fiol och blockflöjt. Carl-Henrik framförde även två populära stycken av Wilhelm Peterson-Berger, Sommarsång och Intåg i sommarhagen, på kyrkans flygel. Efter mässan inbjöds alla till församlingshemmet för avtackning av Ola i samband med en måltid.
Denna aktivitet kunde ske tack vare en fantastisk insats av Per och Sara-Greta Carlstedt.
De har under en längre tid gjort resor till stugorna i Österåker och samlat in pengar till presenter och till måltiden. Därefter har många frivilliga hjälpts åt för att planera, baka och färdigställa måltiden. En eloge till alla inblandade.
Ola fyller 65 år först i oktober men slutar redan nu i sommar. Ola kom till Österåker redan som 17-åring och har arbetat i kyrkans tjänst i nästan 48 år! Per överlämnade nu vår gemensamma present i en fin brödburk, en s.k. svepask, full med rullar med band om. Ola fick ta rulle efter rulle. Dessa innehöll förslag på resmål och en rulle innehöll en bunt sedlar, den reskassa på 7.000:- vi samlat ihop. En rulle var flera meter lång och innehöll namnen på alla de 192 sockenbor som varit med på insamlingen.
Per var noga med att påpeka att hela kalaset och presenterna bekostades tillfullo av frivilliga Österåkersbor. Flera talare ville säga något om Olas trägna arbete i kyrkan och han fick en extra present, Hans Roslings populära bok, från Österåkersbygdens friskola som tack för hjälpen vid skolans aktiviteter i kyrkan.
Alla talade om Olas insats som kyrkvaktmästare. Vi som har anhöriga vilande på kyrkogården vill framföra ett särskilt tack för det sätt på vilket Ola skött densamma.

Ja du Ola, visst var det en fantastisk avslutning på din arbetslivsinsats. Nu hägrar en pensionärstillvaro och vi hoppas du hittar ett bra resmål. Men sedan vill vi se dig tillbaka i kyrkan. Men nu i en ny roll som sångare i kyrkokören. Väl mött i september!

text och bild Maggie Helin