Trädgårdsdag i Österåker

Mitt Sörmland - Filip NordströmFyraåriga Filip Nordström från Vingåker har precis lagt dit sista pusselbiten.
Textstorlek:

Det var i strålande väder, lördagen den 17 maj, kanske årets första sommardag, som några hundratals besökare kom till trädgårdsdagen i Österåkers församlingshem. På gårdsplanen hade flera säljare dukat upp sina bord med växter av alla möjliga fasoner. Där fanns blommor med skyltar på latinska namn, gamla hederliga pelargoner, sommarblommor och perenner. I andra stånd stod tomatplantor i långa rader som skulle ge tomater i alla möjliga färger, lovade man. Fina blomlådor, fixat och klart, där säljaren lovade plantera fina blommor och så andra krukor där man fick sätta ner sina frön själv.

Ett tema var fjärilar och då fanns även försäljning av holkar avsedda för just fjärilar. Andra ”fågelholkar” hade så små hål så bara humlor och bin kunde komma in. Vid ett loppisbord fanns begagnade prylar, som givmilda människor skänkt till Österåkers hembygdsförening, som stod för hela trädgårdsdagen, ja hela kalaset kan man säga eftersom där även fanns kaffeservering med sju sorters kakor (minst).

Efter fikat kunde man gå en klurig tipspromenad, med frågor både för barn och vuxna. Eftersom undertecknad var tvungen att ta vuxenfrågorna är det bara att erkänna att jag inte är smartare än en frågekonstruktör.

Efter att man gnuggat geniknölarna med frågorna var det dags för korv med bröd, ty även ett riktigt fint korvstånd fanns på plats. Bland de roliga inslagen var ett enormt stort träpussel, cirka en och en halv gånger tre meter, som Linnéa Jakobsson, barnbarn från Bonns i Hulla, hade gjort. På bilden syns fyraåriga Filip Nordström från Vingåker, som nyss lagt dit sista pusselbiten.

Ja, det var en lyckad trädgårdsdag.